درز ساختمانی نقش مهمی در عملکرد سازه های بتنی دارد و به همین دلیل از آن در ساختمان سازی نوین استفاده می شود. این درزها مانع از وارد آمدن آسیب های جدی به بخش های مختلف سازه شده و از این نظر از اهمیت بالایی برخوردار هستند. از طرفی مهندسان و معماران با بکارگیری این درزها در ساختار سازه توانسته اند مدرن ترین و ایمن ترین سازه های بتنی را طراحی کنند که از مقاومت بالایی در برابر لرزش و شرایط محیطی برخوردار هستند. درزهای ساختمانی بسته به نیاز و شرایط کاری به صورت های مختلفی اجرا می شوند و جهت پوشش آنها از متریال مخصوصی نیز استفاده می گردد. با توجه به اهمیت بالای استفاده از این درزها در سازه های بتنی و کاربرد گسترده آنها در این حوزه، در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی درز ساختمانی به دلایل استفاده از این درزها و معرفی هر کدام از آنها بپردازیم و در ادامه به ویژگی ها و نقش مصالح آب بندی، پرکننده (فیلر) و پوششی در اجرای درزهای ساختمانی، نحوه اجرای این درزها و هزینه نصب و اجرای آنها در سازه اشاره کنیم.
درز ساختمانی چیست؟
درز ساختمانی از بخش های مهم ساخت سازه بوده که از آن برای مدیریت تنش ها و کنترل تغییرات در ساختمان استفاده می شود. به عبارت دیگر از طریق این درزها می توان یک سری شکاف و فضای خالی را به صورت عمدی در سازه ایجاد کرد که این شکاف ها می توانند ابزار مناسبی برای مدیریت حرکت های مختلف سازه باشند که به کنترل اثر تنش ها در ساختمان نیز کمک می کنند. به طور کلی درز ساختمان را می توان در دو دسته درزهای ساخت و درزهای حرکتی جای داد که نقش مهمی در ایمنی سازه و دوام آن دارند.
این درزها می توانند اثرات ناشی از انقباض و انبساط بتن را کنترل دهند و باعث کاهش اثرات ناشی از تغییرات دمایی و نشست های نامتقارن در سازه شوند. درزهای ساخت یا درزهای اجرایی به منظور تسهیل در فرایند بتن ریزی و همچنین حفظ انسجام و یکپارچگی ساختار آن (آرماتور و بتن) مورد اجرا قرار می گیرند که از طریق آنها می توان از ترک های ناشی از نشست های نامتقاون و همچنین تغییرات دمایی جلوگیری کرد. در طرف مقابل از درزهای حرکتی نیز جهت کنترل حرکت های نسبی اجزای سازه و هم راستا ساختن این حرکت ها استفاده می شود.
همچنین استفاده از درز ساختمانی می تواند روش مناسبی برای کنترل حرکت های ناشی از نشست های غیریکنواخت سازه، تنش های ناشی از تغییرات دمایی و غیره باشد. وجود این درزها در ساختار سازه امری لازم و ضروری بوده چرا که از طریق آنها می توان از ایجاد ترک های جدی در سازه و در نتیجه آسیب های ساختاری ناشی از آنها جلوگیری کرد. این ترک ها ضمن تهدید امنیت سازه می توانند باعث به بار آمدن هزینه های بالا جهت تعمیر آنها شوند و به همین دلیل پیشگیری از آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
چرا استفاده از درز ساختمانی ضروری است؟
امروزه به دلایل بسیاری از درزهای ساختمانی در ساختار سازه ها استفاده می شود که استفاده از این درزها با مزایای بسیاری نیز همراه خواهد بود. یکی از دلایل استفاده از این درزها جلوگیری از بروز ترک در ساختار سازه بوده که ممکن است در اثر جمع شدن بتن ایجاد شوند. همچنین در شرایطی که فرایند بتن ریزی به صورت چند مرحله ای انجام می شود با وقفه هایی همراه خواهد بود از این درزها استفاده می گردد. مورد دیگر در این زمینه خراب شدن روسازی ها به دلیل فشار بیش از اندازه بر آنها بوده که لازم است از درزهای ساختمانی برای مدیریت این مسئله استفاده شود.
همچنین درز ساختمانی می تواند روش مناسبی برای کنترل تنش هایی باشد که از طریق انبساط و انقباض بتن در اثر تغییرات دمایی ایجاد می شوند. از طرفی این درزها باعث جلوگیری از انتقال ارتعاش در بتن می شوند و از آنها می توان برای محدود ساختن احتمال خرابی در ساختار بتن به یک بخش مشخص نیز استفاده کرد. مورد دیگر در این زمینه جداسازی بخش های مختلف یک شالوده در سازه بوده که معمولاً این بخش ها از باربری های متفاوتی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند.
همچنین از درز ساختمانی می توان برای جداسازی بازوهای سازه نیز استفاده کرد که تأثیر زیادی بر عملکرد آن خواهد داشت. علاوه بر این موارد درزهای ساختمان می توانند مانع از نشست های نامساوی در دو ساختمان شوند که در مجاور یکدیگر قرار گرفته اند. از طرفی با استفاده از این درزها می توان بدون انتقال نیروی برشی امکان لغزش را در دو قسمت مجاور هم فراهم کرد. در آخر این درزها می توانند امکان تعمیر بخشی از ساختار بتن در سازه های اجرایی مختلف مانند پیاده روها، جدول های بتنی و غیره را فراهم کنند.
درز ساختمانی در چه سازه هایی استفاده می شود؟
همان طور که اشاره کردیم درزهای ساختمانی کاربرد گسترده ای در سازه ها دارند و از آنها می توان جهت جلوگیری از ایجاد ترک در سازه و خسارت های جدی ناشی از آن جلوگیری کرد. از کاربرد درز ساختمانی می توان به استفاده از آن در ساختمان های بتنی مسلح اشاره کرد که به بهبود عملکرد بخش های بتنی آن کمک زیادی می کند. کاربرد دیگر درزهای ساختمانی به استفاده از آنها در ساختار انواع پل ها و مخازن برمی گردد که می توان از آنها در طراحی ساختمان های صنعتی نیز استفاده کرد.
همچنین از درزهای ساختمانی می توان در طراحی سطوح پیاده روها و راه های ارتباطی استفاده کرد که نقش مهمی در کارایی و دوام آنها دارد. در آخر امکان استفاده از درزهای ساختمانی های فلزی نیز وجود دارد که معمولاً بر اساس نیاز کاری در بخش های خاصی از این سازه ها بکار گرفته می شوند.
درز اجرایی چیست؟
درز اجرایی که با عنوان درز ساخت نیز شناخته می شود نوعی درز ساختمانی در اجرای بتن بوده که به دلیل محدودیت های فرایند بتن ریزی و نیاز به اجرای آن در چندین مرحله در ساختار بتن ایجاد می شود. این درزها معمولاً در فواصل معینی در طراحی بتن بکار می روند و به منظور ایجاد شرایط خاص و مناسب برای بتن ریزی استفاده می شوند. هدف از اجرای این درزها برقراری یک اتصال یکپارچه و مستحکم در بین بخش های مختلف بتن بوده که نیاز به انسجام و ساختار یکپارچه دارند.
این درزها تأثیری چندانی بر تغییرات ناشی از انقباض و انبساط بتن و حرکت های سازه ای ندارند و معمولاً در محل هایی مورد استفاده قرار می گیرند که کمترین تأثیر را بر عملکرد کلی سازه داشته باشد که از جمله این بخش ها می توان به وسط تیرها، دال ها، دیوارهای بتنی و غیره اشاره کرد. به طور کلی در طراحی اجزای خمشی سازه نباید درز اجرایی در نقاطی که در مجاورت تکیه گاه است قرار گیرند.
از درز ساختمانی اجرایی معمولاً در هر مرحله از بتنی ریزی که نیاز به توقف دارد استفاده می شود که این توقف می تواند با سخت شدن بتن نیز همراه باشد. چنان چه مدت زمان قطع فرایند بتن ریزی از ۳۰ دقیقه بیشتر شود این درزها در ساختار بتن ایجاد می شوند که نحوه شکل گیری آنها بسته به شرایط می توان به دو صورت افقی یا قائم باشد. البته در هنگام اجرای بتن سعی می شود محل درز اجرایی بر محل درز اجرایی دیگر منطبق گردد.
درز انقباض یا درز جمع شدگی چیست؟
درز انقباضی که با عنوان درز جمع شدگی نیز شناخته می شود از دیگر انواع درز بوده که به منظور جلوگیری از ایجاد ترک در ساختار بتن استفاده می شود که این ترک ها معمولاً در اثر انقباض و جمع شدگی بتن ایجاد می شوند. عدم استفاده از درز ساختمانی انقباضی در طراحی بتن باعث می شود ترک هایی در ساختار آن ایجاد شود که غیرقابل کنترل باشند و به مرور به ساختار بتنی دیوار یا پیاده رو آسیب جدی وارد کنند.
البته استفاده از درزهای انقباضی و آرماتورها در طراحی بتن می تواند راه حل مناسبی برای پیشگیری از این موضوع باشد. عملکرد این درزها بدین صورت بوده که باعث ایجاد عدم پیوستگی در ساختار عمومی بتن می شوند و به همین دلیل می توانند روش مناسبی برای مقابله با فرایند انقباض بتنی باشند. البته نحوه اجرای این درزها باید به گونه ای باشد که مشکلی برای عملکرد قطعات سایر بخش های سازه ایجاد نکنند.
درز ساختمانی انبساطی چیست؟
از دیگر انواع درز در ساختار سازه می توان به درز انبساطی اشاره کرد که معمولاً از آن برای جلوگیری از خرابی روسازی ها استفاده می شود که این خرابی ها ممکن است به دلیل فشار بیش از اندازه بر بتن ایجاد شوند. بر همین اساس از طریق این درزها امکان تعمیر و ترمیم بخش هایی از روسازی که دچار خرابی شده اند وجود دارد. از جمله بخش هایی که از این درزها می توان برای کنترل فشار بر ساختار آنها استفاده کرد می توان به پیاده روها، جدول های بتنی و غیره اشاره کرد که کاربرد ویژه ای در این بخش ها دارند. همچنین از طریق این درزها می توان انبساط و انقباض ایجاد شده در بتن که معمولاً در اثر تغییرات درجه حرارت ایجاد می شود را کنترل کرد.
با این کار می توان ساختار بتن اجرا شده در این بخش ها را از ترک خوردگی محافظت کرد و باعث افزایش مقاومت و دوام آن شد. البته برای این کار نباید هیچ گونه پیوستگی در دو طرف درز به وجود آید. بر همین اساس پس اجرای درز لازم است از درستی این موضوع اطمینان حاصل شود تا درز اجرایی از کارایی مورد نظر برخوردار باشد. در آخر درز ساختمانی انبساطی می تواند روش مناسبی برای اجرای بتن در روسازی ها باشد که استفاده از آنها در ساختار بتنی اجزای روسازی می توان فرایند تعمیر و نگهداری آنها را ساده تر کند.
درز ساختمانی جداسازی چیست؟
از دیگر انواع درزهای ساختمانی که به منظور جداسازی دو بخش از سازه مورد استفاده قرار می گیرند می توان به درزهای جداسازی اشاره کرد که استفاده از آنها در طراحی سازه های بتنی باعث می شود فرایند انبساط و انقباض بتن از یک بخش به بخش دیگر منتقل نشود. همچنین در این روش دیگر پیوستگی بین دو طرف درز وجود نداشته و همین موضوع نیز باعث می شود از خرابی روسازی های بتنی مانند پیاده روها و غیره جلوگیری شود. همچنین این درز ساختمانی به دلیل طراحی خاصی که دارد مانع از انتقال لرزش ها، ارتعاشات و دیگر نیروهای ناخواسته در بین دو طرف سازه می شود.
این درزها معمولاً در بخش هایی از سازه بکار می روند که دو قسمتی بوده و هر قسمت آن از عملکرد خاص و مستقلی برخوردار است. از کاربردهای درزهای جداسازی می توان به استفاده از آنها در طراحی پیاده روها، پل ها، مخازن و غیره اشاره کرد و این درزها می توانند روش مناسبی برای اتصال پیاده رو به کف ساختمان باشند. همچنین از آنها می توان در بین ساختمان های متصل به هم و یا در محل اتصال ستون به دال بتنی استفاده کرد. در آخر این درز ساختمانی با کاهش احتمال ترک خوردگی در ساختار بتنی سازه مانع از وارد آمدن آسیب های جدی به آن می شود و همین موضوع نیز به افزایش دوام و طول عمر سازه بتنی کمک زیادی می کند.
درز کنترل چیست؟
درز کنترل از دیگر انواع درز ساختمانی بوده که از آن برای کنترل حرکت نسبی دیوار یا دال در صفحه خود استفاده می شود. این نوع درز روش مناسبی برای کنترل ترک هایی است که در اثر انبساط و انقباض بتن ایجاد می شوند که دلیل ایجاد آنها نیز می تواند تغییرات حرارت و رطوبت در بتن باشد. بر همین اساس از این درزها می توان در زمینه های مختلف کاری از جمله جداسازی واحدهای بزرگ مولد برق از بخش های مجاور آن اشاره کرد. همچنین درز ساختمانی کنترلی می تواند روش مناسبی برای جلوگیری از انتقال ارتعاش در سازه های بتنی باشد که به استحکام و دوام آنها کمک زیادی می کند.
از طرفی از این درزها می توان برای محدود کردن احتمال خرابی ها به یک بخش مشخص از سازه استفاده کرد. در کنار این موارد از درزهای کنترل می توان در محل هایی که در آنها تغییر مقطع قابل توجهی ایجاد شده است استفاده کرد که این روش باعث جلوگیری از بروز ترک در ساختار آنها می شود. کاربرد دیگر درزهای کنترلی به استفاده از آن در جداسازی بارهای مختلف سازه ای برمی گردد که این کار نقش مهمی در عملکرد و دوام بخش های مختلف سازه دارد. همچنین از این درزها می توان برای جداسازی بخش های مختلف شالوده استفاده کرد که ممکن است این بخش ها از میزان باربری متفاوتی برخوردار باشند. در کنار این موارد درزهای کنترلی می توانند روش مناسبی برای جداسازی بازوهای سازه ای با شکل پلان T، U، L و غیره باشند.
درز ساختمانی نشست چیست؟
از دیگر انواع درز ساختمانی که از آنها برای حرکت مستقل ساختمان ها از هم استفاده می شود می توان به درز نشست اشاره کرد که نقش مهمی در کارایی و دوام سازه ها دارد. این درزها در واقع مانع از نشست های نامساوی دو ساختمان می شوند که در مجاور یکدیگر قرار گرفته اند و از این نظر از اهمیت بالایی برخوردار هستند. ساختمان های که در طراحی آنها از درز ساختمانی نشست استفاده می شود معمولاً مصالح، پی و ارتفاع متفاوتی دارند و استفاده از این درزها در طراحی آنها باعث همساز کردن حرکت های نسبی در آنها می شود. این حرکت که متأثر از عوامل مختلفی بوده می تواند ناشی از نشست های متفاوت زمین، تغییرات دما و یا افت بتن باشد.
درز لغزش چیست؟
درز لغزش از دیگر انواع درز ساختمانی بوده که باعث ایجاد حرکت لغزشی در دو بخش مجاور درز می شود بدون اینکه نیاز به انتقال نیروی برشی باشد. از درزهای لغزش معمولاً در بخش هایی که تغییرات درجه حرارت در آنها بالا بوده استفاده می شود که از جمله آنها می توان به استفاده از این درزها در طراحی مخازن اشاره کرد. این درزها از تنش های حاصل از انقباض و انبساط بتن جلوگیری کرده و باعث حفظ یکپارچگی سازه و افزایش دوام و طول عمر آن می شوند.
درز ساختمانی انقطاع چیست؟
درز انقطاع در واقع به ترک های مصنوعی گفته می شود که به طور عمد در طراحی و ساختار سازهای مختلف مانند ساختمان ها، پل ها، تونل ها و خطوط راه آهن ایجاد می شوند. این درزها باعث جداسازی عناصر افقی و عمودی سازهای فولادی و بتنی از جمله دیوارها، فونداسیون، کف و غیره شده و همین موضوع نیز باعث می شود کل سازه از آسیب های ناشی از حرکات تغییر ابعادی بخش های مختلف آن در اثر تغییرات دمایی در امان بماند. از طرفی این درزها می توانند سازه را در برابر لرزش های وارده بر آن به ویژه در هنگام زلزله ایمن کنند.
درز ساختمانی انقطاع این امکان را به سازه می دهد که در هنگام وقوع زلزله قابلیت حرکت داشته باشد تا به ساختار آن آسیب جدی وارد نشود. همچنین جهت حرکت بهتر سازه و جلوگیری از وارد آمدن هر گونه آسیب به آن در محل های درز انقطاع از مواد منعطفی استفاده می شود که از رایج ترین آنها می توان به نوارهای ترموپلاستیک اشاره کرد. به طور مثال در سازه های آبی و به ویژه در محل درزهای انبساطی جهت بهبود حرکت سازه و آب بندی آن از واتر استاپ پی وی سی استفاده می شود که به کارایی این درزها و دوام سازه کمک زیادی می کند.
نقش مصالح آب بندی جهت اجرای درز ساختمانی چیست؟
مصالح آب بندی از جمله مصالحی هستند که به طور متداول در اجرای درزهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. آب بندی درزهای اجرایی به دلیل شرایط و موقعیت خاصی که دارند از اهمیت بالایی در سازه برخوردار بوده که برای این کار لازم است از مصالح آب بندی باکیفیت استفاده گردد. به طور کای از این مصالح برای جلوگیری از نفوذ باران و رطوبت به داخل درزها استفاده می شود و به همین دلیل نقش مهمی در اجرای درز ساختمانی دارند.
البته مصالحی که برای این کار استفاده می شود می بایست طبق نقشه ها و مشخصات خصوصی انتخاب شوند و با تأیید دستگاه نظارت مورد اجرا قرار گیرند. علاوه بر آن مصالحی که برای این کار انتخاب می شوند باید به گونه ای اجرا شوند که به ساختار درز آسیبی وارد نکنند و باعث تغییر در ابعاد آن نشوند. از آن جایی که تعویض مصالح آب بندی با صرف هزینه های بالا همراه خواهد بود لازم است با دقت و جزئیات بالا اجرا گردند تا نیازی به تعویض آنها نباشد. در آخر مصالحی که برای این کار استفاده می شوند لازم است از خاصیت ارتجاعی برخوردار باشند و در برابر پاره شدن و خوردگی نیز مقاوم باشند.
چرا از مصالح پرکننده درز (فیلر) در اجرای درز ساختمانی استفاده می شود؟
در اجرای درزهای ساختمانی می توان از مصالح پرکننده درز (فیلر) استفاده کرد که به دلیل ویژگی ها و مزایایی که دارند از کاربرد گسترده ای در این زمینه برخوردار هستند. در ساختار این مصالح از متریال مختلفی چون الیاف گیاهی، ترکیبات آسفالتی، لاستیک، چوب پنبه و غیره استفاده می شود و از کارایی و دوام بالایی برخوردار هستند. به طور کلی از این مصالح همان طور که از عنوان آنها پیداست برای پر کردن فضای خالی درزها استفاده می شود تا از ورود آب، گرد و غبار و سایر عوامل محیطی به ساختار درزها جلوگیری شود. استفاده از این متریال در درزها به افزایش کارایی آنها کمک کرده و از وارد آمدن هر گونه آسیب به ساختار سازه از طریق درزها جلوگیری می کند.
انواع مصالح پوشش در اجرای درز ساختمانی چیست؟
از دیگر مصالح مورد استفاده در طراحی ساختمان می توان به مصالح پوششی استفاده کرد که از نوع برنزی، آلومینیومی، مسی، لاستیکی، چوبی و غیره هستند. نصب این مصالح باید به گونه ای صورت گیرد که بتوانند جدا از اسکلت بتنی و فلزی منقبض و منبسط شوند تا از عملکرد و کارایی مورد نظر برخوردار باشند. همچنین مشخصات مصالح پوششی می بایست مطابق با مشخصات فنی خصوصی و مندرجات فصل مصالح باشند.
ویژگی های مواد مناسب برای پرکردن درزها چیست؟
موادی که در پر کردن درز ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند باید از ماندگاری و دوام بالایی برخوردار باشند تا بتوان برای مدت زمان طولانی از آنها در ساختار سازه استفاده کرد. این مواد از قابلیت شکل پذیری برخوردار هستند و به همین دلیل جایگیری آسانی دارند. از دیگر ویژگی های مواد پرکننده می توان به قابلیت ارتجاعی آنها اشاره کرد و اینکه اتصال محکمی با درز ایجاد نمی کنند. مواد پرکننده از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردارند و در برابر نفوذ آب و رطوبت نیز بسیار مقاوم هستند.
ویژگی دیگر این مواد انعطاف پذیری بالای آنها بوده که باعث می شود در شرایط کاری مختلف قابل استفاده باشند. از انواع پرکاربرد مواد پرکننده درز ساختمانی می توان به ماستیک ها، فوم های پلی اتیلن و فشره و همچنین نوارهای فشرده الاستومری اشاره کرد. ماستیک ها از جنس پلی یورتان و سیلیکون هستند و در کنار انعطاف پذیری بالا از مقاومت بالایی نیز در برابر شرایط محیطی برخوردارند. از نوارهای فشرده الاستومری به عنوان یکی دیگر از انواع رایج مواد پرکننده می توان برای پوشش درزهای انبساطی و درزهای کنترلی استفاده کرد. فوم ها پلی اتیلن و فشرده نیز در زمینه پوشش درزهای عمیق کاربرد دارند تا از این طریق نیاز به مصرف درزگیرها کم شود.
درزهای ساختمانی در ساختمان های بتن آرمه، ساختمان های فولادی، ساختمان های ساخته شده از مصالح بنایی، پل ها، مخازن و غیره چگونه اجرا می شوند؟
اجرای درز ساختمانی در سازه نیازمند پیمودن یک سری مراحل بوده که دقت در اجرای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. البته مراحل اجرای درز ساختمانی بسته به نوع درز و کاربردهای آن می تواند متفاوت باشد که برای این کار بهتر است قبل از اجرا به نوع درز و مشخصات فنی متریال مورد نیاز برای این کار توجه شود. با این وجود فرایند اجرایی درزهای ساختمانی را می توان در دو مرحله اصلی مکان یابی درزهای ساختمانی و ابزارهای و تکنیک های مورد استفاده برای این کار خلاصه کرد.
مکان یابی درزهای ساختمانی از مراحل مهم اجرای این درزها بوده که نقش مهمی در کیفیت فرایند اجرایی در کنترل تنش های داخلی سازه دارد.
البته فرایند مکان یابی از یک درز به درز دیگر می تواند متفاوت باشد که برای هر کدام از آنها لازم است از فرایند مکان یابی خاصی استفاده شود. علاوه بر آن در اجرای درز ساختمانی نیاز به استفاده از ابزارهای خاصی است که از رایج ترین آنها می توان به دستگاه برش بتن، دستگاه تزریق کننده متریال درزگیر، ماستیک زن و غیره اشاره کرد. از دستگاه برش بتن برای ایجاد درزهای انقباضی و از دستگاه های تزریق کننده نیز برای تزریق متریال پرکننده استفاده می گردد. در این مرحله از مواد درزبندی چون ماستیک های پلی یورتان، سیلیکونی و غیره برای پر کردن درزها استفاده می شود که در نهایت این درزها با نوارهای واتر استاپ جهت آب بندی پوشش داده می شوند.
هزینه نصب و اجرای انواع درز ساختمانی در انواع ساختمان، پل و مخازن و غیره چقدر است؟
هزینه نصب و اجرای درز ساختمانی بسته به زمینه کاری که در آن مورد استفاده قرار می گیرند متفاوت بوده و به عوامل مختلفی بستگی دارد که در این بخش به بررسی آنها می پردازیم. اولین عامل مؤثر بر هزینه های نصب درزهای ساختمانی نوع درز انتخابی برای این کار بوده که به صورت های مختلفی چون درز انبساطی، انقباضی، کنترلی و غیره در ساختار سازه مورد استفاده قرار می گیرند. این درزها با توجه به نوع طراحی و کارایی که دارند می توانند از هزینه های متفاوتی برخوردار باشند. مورد دیگر در این زمینه نوع مصالح مورد استفاده در پوشش آنها بوده که برای این کار از مصالح پوششی، مواد پرکننده و غیره استفاده می شود که هر کدام از آنها از ساختار، کارایی و قیمت خاصی برخوردار هستند. البته شرایط سازه و میزان پیچیدگی طراحی آن نیز می تواند بر هزینه نصب و اجرای این درزها تأثیرگذار باشد.
در کنار این موارد لازم است به تعداد و ابعاد درزهای مورد استفاده در طراحی سازه نیز توجه شود که می تواند بر هزینه اجرای آنها تأثیرگذار باشد. هرچه تعداد درزهای مورد استفاده در طراحی سازه بالاتر باشد و این درزها از طول، عرض و عمق بیشتری برخوردار باشند هزینه اجرایی آنها نیز بالاتر خواهد بود. شرایط محیطی و نیاز پروژه از دیگر فاکتورهایی است که می تواند بر هزینه اجرای درز ساختمانی تأثیرگذار باشد. برای شرایط محیطی سخت لازم است از درزهای با طراحی ویژه استفاده شود که هزینه اجرایی بالاتری نیز خواهند داشت. همچنین دستمزد نیروی اجرایی را نیز باید به هزینه های ساخت این درزها اضافه کرد. در آخر برنامه ریزی دقیق برای طراحی و اجرای درزها امری لازم و ضروری بوده که این برنامه ریزی می تواند با مزایای اقتصادی بسیاری نیز همراه باشد و باعث صرفه جویی در هزینه ها شود.
کلام پایانی
درزهای ساختمانی با هدف مدیریت تنش های سازه ای در ساختار بتن اجرا می شوند که این تنش ها می توانند ناشی از تغییرات دما و انبساط و انقباض ناشی از آن در بتن باشند. همچنین با اجرای صحیح و اصولی درز ساختمانی در بتن می توان به انسجام و یکپارچگی قطعات بتنی در بخش های مختلف سازه کمک کرد و مانع از ایجاد ترک در این بخش ها و وارد آمدن خسارت های جدی بر کل سازه شد. درزهای ساختمانی به صورت های مختلفی چون درزهای اجرایی، انبساطی، انقباضی، جداسازی، کنترل، نشست، لغزش و انقطاع در سازه ها قابل اجرا هستند که جهت پوشش آنها می توان از مصالح و مواد آب بندی، پرکننده و پوششی استفاده کرد. نحوه نصب این درزها و مراحل اجرای آنها تا حدود زیادی بستگی به نوع درز دارد که برای اجرای آنها از ابزارها و تکنیک های خاصی استفاده می شود.