عایق رطوبتی دیوار چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟ عایقبندی دیوار، پشت بام و سطحهای گوناگون ساختمانها همیشه یکی از مشکلات زندگی انسانها بوده است. رطوبت به عنوان دشمن اصلی دوام و استحکام ساختمانها و سازهها شناخته میشود و به همین دلیل همواره عایقبندی سطحها و زیرسطحهای گوناگون مهم است. در سالهای اخیر و با پیشرفت فناوری، انواع جدیدی از عایق ارائه شده که افزون بر استحکام بالا، هم هزینه پایینی دارند و هم نصب آنها ساده است. در این مقاله همراه ما باشید تا با انواع عایقهای رطوبتی برای دیوار و کاربردهای آنها آشنا شوید.
مزایا و ویژگی های عایق رطوبتی دیوار کدام است؟
عایق رطوبتی دیوار برای جلوگیری از ورود نم به داخل ساختمان یا بخشهای مختلف آن استفاده میشود. این کار علاوه بر افزایش عمر ساختمان، از رشد قارچ و بوی نامطبوع در منزل و ساختمان نیز جلوگیری میکند.
مهمترین ویژگیهای این نوع عایق عبارتاند از:
- چسبندگی بالا
- ضدآب بودن
- وزن پایین و ساختار یکپارچه
- ضد تجمع و رشد حشرات، قارچ، جلبک و …
- عایق صوتی و جلوگیری از خروج صدا از منزل
مهمترین مزایای عایق رطوبتی دیوار نیز عبارتاند از:
- افزایش طول عمر ساختمان
- قابل استفاده در درزهای مختلف
- امکان استفاده در محیطها و سطوح گوناگون
- هزینه پایین
- اجرای سریع
5 ویژگی های عایق رطوبتی دیوار
بهترین عایق رطوبتی دیوار آن است که بتواند ویژگیهای ضد آب بودن، خواص مکانیکی و امکان اجرای سریع و آسان را داشته باشد. 5 مورد از مهمترین ویژگیهای این محصول شامل موارد زیر است:
- آبگریز بودن: مهمترین ویژگی یک عایق ضدآب بودن آن است و باید بتواند در برابر رطوبت ماندگاری خوبی داشته باشد و اجازه عبور آن را ندهد.
- خواص مکانیکی: عایق رطوبتی دیوار خواص مکانیکی مشخص دارد که به آن اجازه میدهد ضمن حفظ ساختار یکپارچه خود، امکان اجرا بر روی سطحهای گوناگون را داشته باشد.
- تعمیرپذیری: یکی از دیگر از ویژگیهای مهم برای یک عایق خوب آن است که در صورت آسیب دیدن لایهها بتوان به سادگی آن را تعمیر کرد.
- جلوگیری از رشد جلبک و قارچ: افزون بر ضد آب بودن، عایق نباید اجازه رشد قارچ و باکتری بدهد به ویژه اگر در محیطی با رطوبت بالا نصب شده باشد.
- هزینه مناسب: در پایان، یکی از ویژگیهای مهم این نوع عایق آن است که مقرون به صرفه باشد و کاربران بتوانند با هزینه مناسب آن را خریداری کنند.
بهترین عایق رطوبتی دیوار در بازار کدام است؟
عایق رطوبتی دیوار مانند هر نوع عایق دیگری، انواع گوناگونی دارد. هر کدام از این محصولات کاربرد خاص خود را دارند و نمیتوان یکی را برتر از دیگری دانست بلکه بر اساس نوع محیط، بودجه و کاربرد باید یکی را بر اساس پیشنهاد کارشناسان برگزید.
عایق رطوبتی پلیمری
عایق رطوبتی پلیمری برای استفاده در سطحها و محیطهای مختلف مناسب است. چسبندگی عالی این محصول باعث شده تا آن را بر روی سیمان، فولاد و انواع سازه به کار گرفت. این نوع عایق رطوبتی دیوار در برابر پرتوهای فرابنفش خورشید و انبساط و انقباض مقاومت بالایی دارد.
عایقهای پلیمری بر اساس پایه آب به دو دسته تکجزئی و دوجزئی تقسیم میشوند که مورد اول نیاز به افزودنی ندارد اما مورد دوم باید در کنار سیمان به کار گرفته شود. با وجود مزیتهای زیادی که این نوع عایق رطوبتی دیوار دارد، هزینه بالا یکی از معایب آن است.
عایق رطوبتی نانو
فناوری نانو کاربردهای گوناگونی دارد که تولید انواع عایق یکی از آنها است. خاصیت آبگریزی و حتی روغنگریزی این محصولات باعث شده تا گزینه بسیار مناسبی برای پوشش سطحهای داخلی و بیرونی در انواع ساختمان باشند.
عایق نانو دو گونه سطحی و حجمی دارد. در نوع سطحی، مواد به صورت مایع یا جامد بر روی سطح پخش شده و یک لایه نازک از عایق رطوبتی دیوار میسازند. در نوع حجمی، میتوان مواد نانو را در ترکیب با انواع ملات هم به کار گرفت.
مهمترین مزیتهای این نوع عایق عبارتاند از:
- دوام بالا
- سازگاری با محیط زیست و انسان
- اجرای آسان
- ضد نم، باکتری و قارچ
عایق رطوبتی قیری پلیمری
یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی دیوار از نوع قیری پلیمری است. در گذشته قیر کاربرد زیادی در عایقبندی داشت که ترکیب آن با مواد پلیمری باعث ارائه یک نوع جدید از عایق شد و علاوه بر دوام بالا و ضد آب بودن، اجرای آن نیز آسان است. سرعت بالا در پوشاندن محیط یکی از مهمترین مزیتهای این نوع عایق به شمار میرود که باعث میشود برای سطحهای مختلف به کار گرفته شود. همچنین، قیمت مناسب و به صرفه بودن باعث شده تا یک گزینه محبوب برای کشورهای در حال توسعه باشد.
عایق رطوبتی پایه سیمانی
چهارمین مورد از انواع عایق رطوبتی دیوار، پایه سیمانی است. همانطور که از نام این محصول مشخص است، با افزودن مواد شیمیایی خاص به سیمان، ماسه و آب به دست میآید. عایق پایه سیمانی با محیط زیست سازگاری بالایی دارد زیرا هنگام تخریب مواد شیمیایی مضر آزاد نمیکند.
عایق پایه سیمانی علاوه بر دیوار میتوان بر روی پشت بام، حوضچههای آب، سرویس بهداشتی و نمای ساختمان نیز استفاده کرد. بر خلاف عایقهای سنتی، این نوع عایق رطوبتی دیوار مقاومت و ماندگاری بالایی دارد و یکی از مهمترین ویژگیهای این محصول جلوگیری از ترک خوردن است که باعث شده برای پیریزی یا ساخت دیوار بسیار کاربردی باشد.
عایق رطوبتی اکریلیک
آخرین مورد از فهرست بهترین عایق رطوبتی دیوار از نوع اکریلیک است. در ساخت این نوع عایق از مواد مختلفی استفاده شده و یک ترکیب ضد آب قدرتمند و سازگاری با محیط زیست به دست آمده است. عایق رطوبتی اکریلیک بر پایه آب و تکجزئی هستند که پیشتر درباره آنها توضیح داده شد.
عایق اکریلیک در سالهای گذشته بسیار محبوب شده که به دلیل کاربرد آن در سطحهای گوناگون از جمله دیوارها است. در حال حاضر میتوان عایق رطوبتی دیوار اکریلیک را بر روی کاشی و سرامیک، شکافها، چوب، بتن، سفال و … استفاده کرد.
معایب عایق های سنتی دیوار مانند ایزوگام چیست؟
عایقهای سنتی مانند قیروگونی، ایزوگام و … سالهای زیادی استفاده میشدند اما اکنون میتوان ادعا کرد دوره آنها تمام شده است. با پیشرفت فناوری و ارائه محصولات جدید مانند انواع عایق رطوبتی دیوار از نوع پلیمری، نانو و … تمایل به استفاده از عایقهای سنتی کمتر شده است.
یکی از مهمترین مشکلهای ایزوگام ترک خوردن آن به دلیل سرما و گرما و تغییرات دمایی است. هرچند که بر روی آن لایهای از رنگ روشن قرار داده شده اما در اطراف ایزوگام رنگ سیاه به چشم میخورد که گرما را جذب میکند. همچنین، برای چسیبدن کاشی و سرامیک در حمام و سرویس بهداشتی مشکلساز میشود که انواع عایق رطوبتی دیوار که قبلا معرفی شد چنین مشکلی ندارند.
روش اجرای عایق رطوبتی دیوار
همانگونه که در بخشهای پیش هم اشاره شد، اجرای عایق رطوبتی دیوار آسان است که در کنار آبگریزی و طول عمر بالا، باعث شده تا جایگزین عایقهای سنتی مانند ایزوگام شوند. توجه داشته باشید که بر اساس محیط استفاده و نوع عایق، روش و گامهای اجرای آن متفاوت خواهد بود اما در یک نگاه کلی میتوان چارچوب زیر را بر آن در نظر گرفت.
آماده سازی سطح زیر کار عایق رطوبتی دیوار
نخستین گام برای نصب عایق رطوبتی دیوار پاک کردن سطح کار است که باید هر گونه آلودگی، گردوغبار و چربی زدوده شود. سپس، هر گونه درز و شکاف شناسایی شده و به شکل V بریده و پر میشود. هدف این است که سطح زیر عایق هم یکنواخت باشد و هم از نفوذ آب و مواد دیگر به زیر عایق جلوگیری شود. همچنین باید سطح زیر را به خوبی خشک کرد زیرا در غیر این صورت ذرات آب بخار شده و در زیر عایق مشکلساز میشوند. در صورتی که لازم باشد، تکنسین سطح پشت دیوار را هم بررسی میکند تا عواملی که باعث آسیب به عایق رطوبتی دیوار میشوند شناسایی و زدوده شوند.
کنترل و توصیههای قبل از اجرای عایق رطوبتی دیوار
در گام بعد باید شرایط جوی و عوامل دیگری که بر فرآیند نصب عایق اثرگذار هستند شناسایی کرد. بدیهی است که در زمان نصب عایق باید شرایط جوی مناسب باشد زیرا باران، برف یا باد باعث میشوند رطوبت و آلودگی به سطح بچسبد و نتوان عایق رطوبتی دیوار را نصب کرد. در برخی شرایط و بر اساس تشخیص کارشناس، از موادی به نام پرایمر استفاده میشود که کمک میکند عایق بهتر به سطح زیر خود بچسبد.
عوامل دیگری که باید کنترل شوند شامل دمای محیط، وسایل رطوبتزا و گرمازا، دور بودن افراد متفرقه و … است. هرچه کنترل بیشتری بر روی محیط وجود داشته باشد، نصب و انتخاب بهترین عایق رطوبتی دیوار کارایی بیشتری دارد.
آماده کردن مواد و ابزارهای مورد نیاز برای اجرای عایق رطوبتی دیوار
همانگونه که اشاره شد، هر کدام از انواع عایق رطوبتی دیوار کاربرد خاص خود را دارند. انتخاب بهترین عایق به نظر کارشناس بستگی دارد که ابتدا در محل حاضر میشود و سپس بهترین نوع عایق را بر اساس محیط و سطح قابل استفاده انتخاب میکند. ضدآب بودن و میزان انعطافپذیری دو ویژگی مهم عایق هستند که بر اساس تشخیص کارشناس نصب تعیین میشوند.
همچنین باید ابزارهایی مانند قلممو، غلطک و تجهیزات ایمنی آماده شوند. تکنسین برای نصب عایق رطوبتی دیوار به ابزارهایی نیاز دارد که برخی از آنها عمومی هستند و برخی دیگر بر اساس نوع عایق کاربرد دارند.
اجرای عایق رطوبتی دیوار
پس از آمادهسازی ابزار و محیط، نخستین لایه از عایق رطوبتی دیوار بر روی سطح اعمال میشود. سطح باید بدون درز و یکنواخت باشد تا هم لایه نخست و هم لایههای بعدی به خوبی اجرا شوند. بر اساس نوع ماده ممکن است به لایههای بیشتری نیاز باشد که هر لایه پس از خشک شدن لایه قبلی اعمال میشود.
پس از پایان کار، باید کمی به سطح زمان بدهید تا خشک شود که بستگی به نوع ماده به کار رفته در عایق رطوبتی دیوار دارد. با وجود این، توصیه میشود که 2 تا 3 روز زمان در نظر داشته باشید تا لایه محافظ دیوار شما به صورت کامل خشک شود.
مدت زمان خشک شدن عایق رطوبتی برای دیوار چقدر است؟
هر نوع عایق ویژگیهای فیزیکی خاص خود را دارد و به همین دلیل زمان خشک شدن آن هم متفاوت است. از این رو، باید به برگ اطلاعات فنی عایق مراجعه کنید که در آن ویژگیهای مختلف محصول از جمله زمان لازم برای خشک شدن درج شده است. در ادامه، هر کدام از انواع عایق رطوبتی دیوار به صورت جداگانه بررسی شده است. همچنین، سطحی که عایق بر روی آن قرار میگیرد نیز در زمان لازم برای خشک شدن اثر دارد اما همچنان خود عایق و ویژگیهای آن مهمترین عامل هستند.
عایق کاری دیوار گچی با مواد عایق رطوبتی نانو
دیوار گچی به دلیل ساختار آن یکی از گزینههای مناسب برای جذب نم است و به همین دلیل عایقکاری آن اهمیت بالایی دارد. دیوارهای گچی تقریبا در تمامی ساختمانها به چشم میخورند و میتوان با استفاده از مواد مناسب، دوام و طول عمر آنها را بالا برد.
عایق رطوبتی دیوار از نوع نانو یکی از بهترین گزینهها برای این دیوارها است که جلوی نفوذ آب و رشد انواع قارچ و باکتری را بر روی سطح دیوار میگیرد. چسبندگی بالای عایق نانو که پیشتر هم به آن اشاره شد، یکی از ویژگیهای کاربردی این عایق برای سطحهای گچی است.
عایق کاری دیوار سیمانی با مواد عایق رطوبتی نانو
یکی دیگر از کاربردهای عایق رطوبتی دیوار برای سطحهای سیمانی است. دیوارهای سیمانی را میتوان در نمای ساختمان، درون ساختمانهای مسکونی و کارگاهی و موارد فراوان دیگر مشاهده کرد. سیمان یکی از مواد آبگریز است و به همین دلیل به عنوان نما هم میتوان از آن استفاده کرد اما با عایق نانو میتوان عمر آن را چندین برابر کرد و حتی جلوی ترک خوردگی سیمان را هم گرفت. میتوان با عایقکاری به زیبایی ظاهری دیوار نیز کمک کرد به ویژه اگر سیمان برای نمای بیرونی استفاده شده باشد زیرا امکان ترکیب عایق با رنگ و افزودن به سیمان وجود دارد.
عایق کاری دیوار سنگی و آجری با مواد عایق رطوبتی نانو
دیوارهای سنگی و آجری یکی از محبوبترین روشها برای نمای ساختمان هستند و درون ساختمان نیز دیوارهای سنگی و آجری به چشم میخورند. عایق رطوبتی دیوار هم برای سنگ و هم آجر قابل استفاده است که چند مزیت دارد:
- جلوگیری از نفوذ آب
- افزایش طول عمر مصالح
- کم شدن نیاز به تعمیر
- عایق حرارتی و صوتی که یکی از خاصیتهای فناوری نانو است.
روش کلی اجرای عایق نانو بر روی سطحهای آجری و سنگی مانند قبل است و افزون بر افزایش دوام و استحکام، به زیبایی نیز کمک میکند. عایق رطوبتی دیوار به ویژه برای نمای آجری مناسب است زیرا به اندازه سنگ در برابر تغییرات محیط مقاوم نیست اما یکی از نماهای زیبا و محبوب است. با استفاده از فناوری نانو میتوان یک لایه بر روی نمای آجری ایجاد کرد که سالهای زیادی در برابر تغییرات محیطی مقاوم است.
قیمت عایق رطوبتی دیوار چقدر است؟
پس از اینکه با ویژگیها و کاربردهای انواع گوناگون عایق رطوبتی دیوار آشنا شدید، اکنون بهتر است نگاهی هم به قیمت این محصولات داشته باشیم. در یک نگاه کلی، خرید عمده محصولات همیشه مقرونبهصرفهتر خواهد بود. در صورتی که برای استفاده در ابعاد بالا به عایق نیاز دارید بهتر است خرید شما عمده باشد تا هزینه کمتری داشته باشد.
توجه داشته باشید که قیمت این عایقها به نوع محصول بستگی دارد. هر کدام از انواع عایق رطوبتی دیوار که معرفی شد قیمت خود را دارد. برای تعیین قیمت باید به مواد اولیه لازم برای تولید، عوامل اثرگذار بر زنجیره تامین محصول و نوسانات بازار توجه کرد.
نکاتی که قبل از انتخاب و خرید عایق رطوبتی استاندارد دیوار باید بدانید!
برای خرید و نصب عایق رطوبتی، چند نکته مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کرد:
- سطحی که عایق رطوبتی بر روی آن قرار میگیرد ویژگیهای فیزیکی، ساختار و چیدمان مولکولی خاص خود را دارد و به همین دلیل باید مادهای بر روی آن قرار گیرد که سازگاری دارد. همچنین، هر محیط ویژگیهای دمایی و آبوهوایی خاص خود را دارد که بر اساس منطقه جغرافیایی تعیین میشود.
- ضخامت عایق باید به صورتی باشد تا هم نیاز به پوشش را پاسخ دهد و هم هزینه تمامشده آن برای مصرفکننده مناسب باشد.
- مقاومت عایق رطوبتی دیوار باید بالا باشد و بتواند در برابر آب، روغن، مواد شیمیایی و سایر آلایندههای محیطی که بر اساس منطقه جغرافیایی متفاوت هستند مقاوم باشد.
- هزینه هر نوع عایق متفاوت است و باید پیش از خرید، میزان مصرف و نوع عایقهای قابل استفاده را مشخص کنید.
سخن پایانی
در این مقاله درباره عایق رطوبتی دیوار و انواع آن توضیح داده شد. این عایقها از نوع پلیمری، نانو، اکریلیک و … هستند و به عنوان یک جایگزین برای عایقهای سنتی مانند ایزوگام به شمار میروند. دوام، اجرای آسان، مقاومت بالا دربرابر آب، جلبک، قارچ و باکتری و ظاهر زیبا باعث شده تا این عایقها گزینه مناسبی برای نصب بر روی انواع سطح از جمله دیوار باشند. هزینه و نوع عایق مناسب برای هر سطح متفاوت است و برای انتخاب باید با کارشناسان مشور کرد.