رطوبت برای سطوح، عامل مخربی است که باعث تخریب متریال و ضعف در ساختار سطوح میشود. در تجهیزات، تاسیسات، ساختمانها، مخازن ذخیره آب و یا حتی مکانهای دیگر از عایق رطوبتی به عنوان یک ضرورت استفاده میکنند. به صورتی که اگر از این عایق رطوبتی استفاده نشود، در روی ساختار سازهها و تجهیزات اثر منفی گذاشته و دوام و ماندگاری آنها کاهش پیدا خواهد کرد. عایق رطوبتی ساختمان با توجه به پروژههای ساختمانی و نیازهای متفاوتی که دارند، از جهت جزئیات و ترکیبات تشکیل دهنده با هم فرق میکنند. عایق رطوبتی با ترکیبات و انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام از آنها برای شرایط مخصوصی درست شدهاند. انتخاب عایق رطوبتی مناسب به عواملی مانند مقدار خرابی، جنس سطح، شرایط محیط، بودجه و … بستگی دارد تا شما بتوانید بهترین عایق رطوبتی را با کارایی مناسب انتخاب کنید. در این مقاله تلاش میکنیم انواع عایق رطوبتی ساختمان را بررسی کرده و کاربردهای آن را هم در صنایع مختلف برایتان توضیح دهیم. این راهنمای جامع به شما کمک خواهد کرد تا استفاده موثر و انتخاب بهینهای از عایق رطوبتی داشته باشید.
عایق رطوبتی چیست؟
عایق بندی رطوبتی و یا همان آب بندی، از اقدامات مهم است که جهت جلوگیری از صدمات وارده به تاسیسات و تجهیزات انجام میشود. عایق رطوبتی یک ماده است که روی سطح را با لایهای پوشانده و نفوذ رطوبت را هم به صفر میرساند. این عایقها از ترکیب مواد نانو، رزینها، پلیمرها و مواد دیگر درست میشوند و بر روی سطوح مختلف، عملکرد مناسبی دارند. میتوان گفت عایق رطوبتی ساختمان، در عایق کاری سطوح یا عملیات آببندی به شکل افقی یا عمودی در دیوار سقف و کف، باعث میشود که سطح در مقابل آب و رطوبت، نفوذ ناپذیر شود.
انواع محصولات عایق آب بندی و عایقهای رطوبتی را به دو دسته عایق رطوبتی سرد و عایق رطوبتی گرم طبقهبندی میکنند. در ادامه شما را با انواع این عایقها آشنا کرده و معایب و مزایای آن را هم برایتان توضیح خواهیم داد. شناخت بیشتر به شما کمک میکند بتوانید مناسبترین انتخاب را برای عایق کاری و آببندی محصولاتتان انتخاب کنید.
آشنایی با انواع عایق رطوبتی ساختمان و کاربردهای آن
معمولاً مصالح ساختمانی که از آنها برای ساخت و ساز در پروژهها استفاده میشود، حساسیت بالایی در مقابل رطوبت دارند. رطوبت میتواند در سازههای صنعتی و ساختمانی، ساختار اصلی متریال را تهدید کرده و کارایی و دوام این متریال را تضعیف کند. لازم است قبل از اینکه رطوبت به فلز، چوب، گچ، سیمان و یا سطوح بتنی نفوذ کند و باعث از کار افتادگی آنها شود و یا مجبور شوید دوباره آنها را تعمیر کنید، با کمک سیستمهای آببندی، عایق رطوبتی ساختمان را انجام دهید.
در صورتی که برای ورود آب به ساختار اصلی راهی وجود نداشته باشد، ساختار اصلی که از جنس فلز، چوب، گچ، سیمان و یا بتن است در برابر رطوبت، سالیان دراز حفظ خواهد شد. اگر شما راهی جهت جلوگیری از نفوذ کردن آب در این سطحها در نظر نگیرید، آب وارد ساختار سطح شده و در لایه زیرین آن نفوذ میکند و به دلیل ذوب شدگی یا یخ زدگی مداوم، یکپارچگی سطح هم از بین رفته و ترک خوردگی، پوسته شدگی و قلوه شدگی در آن ایجاد خواهد شد.
در ادامه به کاربردهای انواع عایق رطوبتی ساختمان اشاره خواهیم کرد:
- عایقکاری برای حمام و سرویس بهداشتی: عایقکاری برای حمام و سرویس بهداشتی از نم گرفتگی دیوارهای حمام و سرویس بهداشتی و همچنین نشتی در سقف طبقه پایین جلوگیری میکند. یکی از رایجترین عایق رطوبتی ساختمان، ایزوگام است که برای آب بندی دیواره و کف حمام و سرویس بهداشتی استفاده میشود. ولی امروزه به دلیل روی کار آمدن عایقهای نوین مانند عایقهای رطوبتی پلیمری دوجزئی، از روشهای قدیمی مثل ایزوگام و قیرگونی برای عایقکاری و آب بندی، کمتر استفاده میشود.
- عایقکاری دیوارها: عایقکاری دیوارها برای حفظ یکپارچگی دیوارهای ساختمان انجام میگیرد. همانطور که میدانید معمولاً دیوارهای خارجی بیشتر در معرض رطوبت قرار گرفتهاند، به همین دلیل با عایق کاری رطوبتی و انواع محصولات آببندی مثل عایق پلیمری میتوان آنها را در برابر رطوبت و آسیبهای ناشی از آن محافظت کرد.
- عایق کاری نما: در صورتی که نمای ساختمان شما با چوب، سنگ و یا متریالهای دیگر درست شده باشد، در برابر رطوبت حساسیت زیادی دارند. با عایق کاری رطوبتی نما میتوانید از آسیبات ساختمان به دلیل رطوبت جلوگیری کنید. بهترین راهکار برای آب بندی نما، استفاده از لاستیک مایع نانو است.
- آب بندی پشت بام ساختمان: برای اینکه رطوبت و آب به داخل ساختمان نفوذ نکند، از عایقهایی مانند عایق سفید بام برای آببندی پشت بام استفاده میشود که جزو بهترین عایق رطوبتی ساختمان برای پشت بام محسوب میشود.
عایق رطوبتی چه نقشی در صنعت دارد؟
عایقکاری رطوبتی برای سطوح صنایع مختلف انجام میشود. در قطعات صنعتی، تجهیزات و سازهها رطوبت عامل مخربی محسوب میشود. اجرای عایق رطوبتی برای تجهیزات، از تخریب و زنگ زدگی آنها جلوگیری کرده و تاثیر زیادی در دوام آنها دارد. برای خازنی که آب جمع آوری میکند، لولههای انتقال دهنده آب، تجهیزاتی که در مجاورت آب هستند و.. میتوان پوشش آببندی را اجرا کرد. بدین وسیله از تخریب آنها در مقابل آسیبات ناشی از رطوبت جلوگیری کرده و هزینههای اضافه را کاهش خواهید داد.
آشنایی با انواع عایق رطوبتی ساختمان و روش های آببندی هر کدام!
عایقهای رطوبتی بسیار گسترده بوده و انواع مختلفی دارند. عوامل اصلی در تنوع انواع عایقها مواردی مانند جنس سطوح، شرایط محیط و هدف آببندی هستند. بعضی از عایقها به روش سرد و بعضی هم به روش گرم اجرا میشوند. بعضیها تک جزئی بوده و بعضی دیگر دو و یا حتی چند جزئی میباشند. همچنین عایق رطوبتی به شکلهای مختلفی وجود دارند مثل عایقهای پیش ساخته مانند ایزوگام یا انواع سیال و مایع. اینکه از کدام عایق رطوبتی ساختمان بهتر است استفاده شود، به شرایط پروژه و هدف کاربر بستگی دارد. بهتر است ابتدا با انواع عایقهای رطوبتی آشنا شده و معایب و مزایای آنها را بشناسید و با هم مقایسه کنید. این کار کمک میکند تا بتوانید بهترین نوع عایق را برای کار خود انتخاب کنید. در صورتی که در انتخاب نوع مناسب عایق رطوبتی سردرگم بوده و نمیدانید کدام برای شما مناسب است، میتوانید با کارشناسان ما در پلی می ارتباط گرفته تا شما را راهنمایی کنند. کارشناسان فروش پلی می با شناخت کاملی که از محصولات آب بندی دارند، میتوانند شما را با توجه به پروژه مورد نظرتان راهنمایی کرده و بهترین عایق رطوبتی ساختمان را هم پیشنهاد کنند.
انواع پوششهای آب بند و یا عایقهای رطوبتی به شرح زیر میباشند:
عایقهای رطوبتی نانو
عایقهای رطوبتی نانو به دو دسته تقسیم میشوند:
- تک جزئی
- دو جزئی
این عایق از انواع پوشش آب بند بوده که برای سطوح مختلف از آن استفاده میشود. عایق رطوبتی نانو از نوع تک جزئی، سرعت عمل بیشتری داشته و برای سطوح مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و در عایق کاری هم نقش مهمی ایفا میکند ولی عایق کاری نانو دو جزئی، از ترکیب دو جزء تشکیل شده و به دقت بالایی جهت اجرا نیاز دارد. این عایقهای رطوبتی به دلیل نانو بودن، نفوذ پذیری بالایی در انواع سطح دارند.
در اصل میتوانیم بگوییم که ذرات این عایق رطوبتی بسیار کوچک هستند به همین دلیل در منافذ کوچک تمام سطوح به راحتی نفوذ کرده و باعث میشوند سطحی با کیفیت و نفوذ ناپذیر در محل ایجاد شود. عایق رطوبتی نانو بر اساس پایه پلیمر و ترکیبات دیگر درست میشوند. این محصول قدرت اجرایی زیادی داشته و انعطاف پذیری بالایی از نظر ساختار و رنگ در تمام سطوح ایجاد میکنند. محدودیتی برای اجرای این عایق وجود ندارد و شما میتوانید در تمام پروژههای ساختمانی و یا صنعتی و در روی تمام سطوح آن را اجرا کنید.
عایق رطوبتی نانو طول عمر بالایی دارد به صورتی که اگر در شرایط مناسب باشد، حتی ۳۰ سال هم به راحتی در روی سطوح باقی میماند. این عایق از رشد خزه، کپک و… در روی سطح جلوگیری میکند و باعث خواهد شد در روی سطح شوره ایجاد نشود. ساختار خاصی که این عایق رطوبتی دارد، باعث میشود ضد آلودگی بوده و در هنگام مواجهه با آلودگیهای صنعتی و دودهها، عملکرد خود را حفظ کند.
عایق رطوبتی پلیمری
عایق رطوبتی پلیمری جزو محصولات پرکاربرد و پرفروش در صنایع مختلف بوده و برای جلوگیری از آسیب و پوشش سطح، نقش مهمی ایفا میکند. پلیمرها جزو مونومرها هستند و با ترکیب شدن با همدیگر، زنجیره پلیمری به وجود میآورند. این زنجیره برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب و همچنین پوشش دهی، قدرت بسیاری دارد. به همین دلیل امروزه در پروژههای زیادی عایق رطوبتی پلیمری جهت عایق کاری و آببندی سطوح استفاده میشود. مهمترین مزیت این عایق رطوبتی این است که برای پروژههای صنعتی و پروژههای ساختمانی از آن استفاده میکنند. پوشش های پلیمری از بهترین و کاربردی ترین عایق رطوبتی ساختمان هستند.
عایقهای رطوبتی پلیمری به دو شکل تک جزئی و دو جزئی اجرا میشوند. این عایق ها که به صورت تک جزئی هستند، نیازی نیست برای استفاده با ماده دیگری مخلوط شوند ولی عایقهای رطوبتی پلیمری که دو جزئی میباشند، برای استفاده باید با یکدیگر مخلوط شوند. البته عایقهای پلیمری دو جزئی برای کارهای حساستر مثل آببندی فشار منفی و آب بندی فشار مثبت مورد استفاده قرار میگیرند. بعضی از این عایقها با نانو تولید شده و نفوذ پذیری خوبی هم در روی سطوح دارند. استفاده از این عایق رطوبتی ساختمان برای مخازن استخر، پشت بام و… بسیار رایج است. با توجه به اینکه عایق پلیمری عملکرد مناسبی دارد، برای جلوگیری از آسیب دیدگی تجهیزات صنعتی و عایق کاری آنها، میتوان از این عایق رطوبتی استفاده کرد. عایق پلیمری پس از پخت در روی سطوح ساختاری غیرقابل نفوذ، یکنواخت و منسجم ایجاد کرده و از آسیب دیدگی شدید سطوح جلوگیری میکند. این عایق انعطاف پذیری بالایی دارد و رنگ بندی متنوع آن باعث میشود تا بتوانید در پروژههایی که نیاز به زیبایی دارند، به عنوان محصول آببندی از آن استفاده کنید.
عایق آببندی سفید بام مایع
عایق آببندی سفید بام مایع جزو عایقهای رطوبتی متداول برای پشت بام هستند. این عایق از ترکیب رزینها و پلیمرهای با کیفیت و همچنین فیلرها درست میشود که بعد از اجرا در روی سطوح، میتواند نقش مهمی در دوام و عملکرد سطوح داشته باشد. همانطور که میدانید برای عایق کاری رطوبتی در روی پشت بام، حتماً باید از عایقی استفاده شود که مقاومت بالایی در مقابل رطوبت و آب داشته باشد. علاوه بر این، باید بتواند اشعه UV را در نور خورشید به خوبی تحمل کرده و دچار آسیب نشود. استفاده از این عایق در روی پشت بام، مزایای زیادی دارد و مهمترین این مزایا هم جلوه زیبایی است که در روی پشت بام ایجاد میکند.
برای اجرای این عایق رطوبتی، به حرارت نیازی نیست و فقط با یک غلطک میتوان عایق آب بندی سفید بام را در روی پشت بام اجرا کرد. و برای لبه پشت بام هم میتوانید از قلمو استفاده کنید. این عایق رطوبتی به روش سرد اجرا شده و به حرارت و گرما هم نیازی ندارد. عایق رطوبتی سفید برای پشت بام، با تکنولوژیهای پیشرفته روز دنیا طراحی شده است و اجرایی بی نقص و دقیق دارد. پلیمرهایی که در این عایق به کار میرود باعث افزایش مقاومت آن میشود. رنگ سفید این عایق رطوبتی ساختمان اجازه نمیدهد که عایق بتواند گرما و نور خورشید را جذب کند و یا آن را به لایههای زیرین در ساختمان منتقل کند. به همین دلیل تاثیر بسیاری در مصرف انرژی داشته و باعث صرفهجویی در انرژی میشود مخصوصاً در مناطق گرمسیر.
عایق رطوبتی اکریلیکی
عایق رطوبتی اکریلیک بر پایه رزین پلیمری است. برای عایق رطوبتی ساختمان میتوان از محصولاتی بر پایه رزین هم استفاده کرد. رزین، ماده آب بندی بسیار شفافی است که برای استحکام سطوح مختلف نقش مهمی ایفا میکند. عایق رطوبتی اکریلیکی جزو انواع پوششهای آب بند هستند که عملکردی بسیار عالی دارند. این عایق رطوبتی، گزینهای عالی و ایدهآل جهت عایق کاری رطوبت برای فضاهای سربسته و سرویسهای بهداشتی شناخته میشود. این محصول بر پایه آب است به همین دلیل گازهای خطرناک و سمی تولید نکرده و آسیبی هم به پوست و ریه انسان وارد نمیکند. پس شما میتوانید در فضاهای سربسته به راحتی از این عایق رطوبتی که به صورت تک جزئی و یا دو جزئی هستند، استفاده کنید. عایق رطوبتی اکریلیک بعد از اینکه اجرا شده و خشک میشود، پوششی مقاوم و ضد آب در برابر رطوبت به وجود میآورد و حتی در هنگامی که با فشار آب مواجه میشود هم عملکرد خود را حفظ میکند.
عایق رطوبتی اکریلیکی جدیدترین پوشش دهنده آب بندی شناخته شده است. سطح یکنواخت و براق آن باعث زیبایی سطوح خواهد شد. چسبندگی بالای این عایق جزو مشخصه آن محسوب میشود. عایق رطوبتی اکریلیکی تک جزئی، فقط با ترکیب کردن با آب، به راحتی در روی سطوح مورد نظر شما اجرا میشود.
این عایق رطوبتی، برای محیط زیست آلودگی ایجاد نکرده و جهت عایق کاری سطوح بتنی، سیمانی، گچی و… از آن استفاده میکنند. عایق رطوبتی اکریلیکی بسیار عملکرد قوی دارد و به عنوان پوششی ضد آب در پروژههای ساختمانی شناخته میشود. بهترین دما برای اینکه عایق اکریلیکی رطوبتی را اجرا کنید، دمایی بین ۵ الی ۳۰ درجه سانتیگراد است. البته بعد از اینکه این عایق رطوبتی اجرا شده و خشک شد، عملکرد خود را در مقابل یخزدگی (تا دمای منفی ۳۰ درجه) و گرمای شدید ( تا ۹۰ درجه) هم حفظ میکند.
عایق اکریلیک به عنوان پوشش آب بند، به دو شکل تک جزئی و دو جزئی شناخته میشود و بدون اینکه به آن مادهای اضافه کنید، میتوانید آن را در روی سطوح مورد نظرتان اجرا کرده و از عملکرد خوب آن بهرهمند شوید. یکی از مهمترین مشخصههای این عایق رطوبتی، چسبندگی بالای آن بوده و به شما کمک میکند تا در سطوح مختلف از حداکثر چسبندگی این عایق رطوبتی ساختمان استفاده کنید.
عایق آببندی پیش ساخته
جهت انجام عایقهای رطوبتی برای سازههای مختلف، شما میتوانید به جای اینکه از عایقهای نیمه آماده استفاده کنید، از عایقهای پیش ساخته شده و آماده هم استفاده کنید. این عایقها همانطور که از نام آنها مشخص است، از قبل در کارخانه درست شده و برای پروژههای مختلف از آنها استفاده میکنند. این عایق را با مواد اولیه خاصی ترکیب میکنند تا در هنگام انتقال و جابجایی ساختار خود را حفظ کند. عایق رطوبتی پیش ساخته، تنوع زیادی دارند و متداولترین این عایقها، قیرگونی و ایزوگام است که معمولاً به شکل پیش ساخته و رول تولید شده و در سازههای مختلف برای اجرا مخصوصاً برای پشت بام از آن استفاده میکنند.
این عایق رطوبتی ساختمان مانند ایزوگام، جزو عایقهای گرم اجرا میباشد. یعنی برای اجرای آن، به محرک نیاز است. این محرک حرارت بوده و اجازه میدهد تا قیر با رسیدن به نقطه جوش، چسبندگی بالایی پیدا کند. در اصل میتوانیم بگوییم که بدون حرارت نمیتوان از عایق پیش ساخته استفاده کرد زیرا چسبندگی مورد نظر را پیدا نمیکند. عایق پیش ساخته برای اجرا، پیچیدگی زیادی دارد و به دلیل اینکه به حرارت نیازمند است، احتمال خطرات و آسیب را افزایش میدهد. پس باید برای اجرای این نوع عایق، دقت زیادی انجام دهید تا از خطرات احتمالی و آسیب دیدگی جلوگیری کنید.
ایزوگامهای دمیده
ایزوگامهای دمیده، تشکیل شده از قیر دمیده هستند و جزو عایق رطوبتی ساختمان محسوب میشوند. در این محصول قیر دمنده، از دمیدن هوا داخل نفت کوره درست میشود. این ایزوگامها نسبت به ایزوگامهای پلیمری، دارای دوام و عمر کمتری هستند ولی با این حال، خاصیت انعطاف پذیری و کشسانی مناسبی دارند. یکی از معایب بعضی از ایزوگامهای اجرا شده این است که انعطاف پذیری و خاصیت کشسانی پایینی دارند و این باعث میشود که ایزوگام در برابر ترک و شکسته شدن، مقاومت زیادی در زمان یخبندان نداشته باشد. به همین دلیل، باید قیری که به ایزوگام اضافه میشود، انعطاف پذیری و نرمی بالایی داشته باشد.
از ایزوگامهای دمیده جهت انعطاف پذیری بیشتر در قیر استفاده میکنند به صورتی که در زمان تولید قیر، هوای گرم به وسیله لوله به محفظه نگهدارنده قیر و با فشار بالا دمیده خواهد شد. این کار باعث میشود اکسیژن و هیدروژن قیر با هم ترکیب شده و به شکل آب از آن جدا شود. قیر دمیده یا اکسیده نسبت به حرارت، حساسیت بالایی دارد به همین علت در هنگام انجام ایزوگام دمیده، شما متوجه بوی گازوئیل و بوی دود خواهید شد. مواد چسبنده در این ایزوگامها بسیار کم هستند، به همین دلیل باید آنها را با ضخامت بالا اجرا کرد و این باعث میشود که اجرای این عایق رطوبتی ساختمان به فضای مورد نظر، وزن زیادی را تحمیل کند.
ایزگامهای پلیمری
یکی دیگر از عایقهای رطوبتی، ایزوگامهای پلیمری هستند که امروزه محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. استفاده از پلیمر در این عایق پیش ساخته، مقاومت آن را در مقابل رطوبت افزایش داده و ساختار مقاوم و منسجمی را در سطح به وجود میآورد. ایزوگام پلیمری طبق استاندارد ملی تولید شده و جزو محصولاتی محسوب میشود که عملکرد و مقاومت مناسبی دارند.
قیر پلیمری که در این ایزوگام به کار میرود، همان قیر پلاستیکی است که درجه خلوص آن به طور طبیعی ۶۰ تا ۷۰ درصد هنگام تقطیر پایشگاه نفت و در پایان مرحله تقطیر بدست میآید. میتوان گفت که با کیفیتترین نوع قیر، قیر پلیمری است که در ایزوگام از آن استفاده میکنند و این باعث شده تا ایزوگام پلیمری هم جزو عایقهای رطوبتی با کیفیت محسوب شود. در هنگامی که این ایزوگام اجرا میشود، شما بوی قیر طبیعی را در زمان داغ کردن احساس خواهید کرد. دوام ایزوگام پلیمری حدوداً بیش از ۱۵ سال است. ایزوگام پلیمری مقاومت بالایی در مقابل یخبندان و دمای بالا دارد. این عایق رطوبتی ساختمان ویژگیهای زیادی دارد که مهمترین آنها وزن کم، مقاومت بالا و قدرت تحمل در فشارهای بالا در شرایط جوی مختلف میباشد.
عایق رطوبتی سیمانی
عایق رطوبتی سیمانی پلیمری یکی از پوششهای آب بند است که در سطوح مختلف از آن استفاده میشود. این عایق را میتوانیم جزو عایقهای دو جزئی بدانیم. برای استفاده از این عایق جهت پوشش دهی سطوح، باید دو جزء آن به نسبت مشخصی با یکدیگر ترکیب شوند تا عملکرد مناسبی داشته باشند. چسبندگی عایق رطوبتی سیمانی بسیار زیاد است و این باعث میشود در محیطهای مختلف به عنوان عایق رطوبتی ساختمان از آن استفاده شود.
برای عایق سیمانی تک جزئی، فقط با اضافه کردن مقداری آب میتوان آن را اجرا کرد ولی عایق سیمانی دو جزئی به دلیل اینکه از رزینهای تقویت شده درست شده است، لازم است سیمان با رزین های تقویت شده هم ترکیب شود. این عایق رطوبتی در تمام محیطها و پروژههای ساختمانی قابلیت اجرا دارد و از آن برای آببندی و عایقکاری استخر هم استفاده میکنند. اجرای عایق رطوبتی سیمانی به تجهیزات خاصی نیاز ندارد و این جزو مزایا و ویژگیهای این محصول به حساب میآید.
عایقهای رطوبتی سیمانی پلیمری چه تک جزئی باشند و چه دو جزئی، مقاومت زیادی در مقابل رطوبت دارند. این عایق به دلیل عمر بیشتر نسبت به عایقهای دیگر، از آسیب دیدگی سطح جلوگیری خواهد کرد. عایق سیمانی همچنین مقاومت بسیاری در برابر شرایط جوی دارد و در مکانهایی که باد شدید است، میتوانید از این عایق استفاده کنید. عایق رطوبتی پلیمری سیمانی، آلودگی و گرد و غبار را جذب نمیکند و در مقابل اشعه UV هم مقاوم است. مقاوم بودن در مقابل اشعه ماوراء بنفش خورشید باعث میشود در پروژههای مختلف و حتی فضاهای بیرون هم از آن استفاده شود.
عایق رطوبتی قیرگونی
یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی ساختمان، قیرگونی است. در اصل می توان گفت این محصول، گونیهایی هستند که آغشته به قیر شده و سطح یکنواختی را همراه با پوشش دهی عالی به وجود میآورند. الیاف گونی میتوانند باعث تسلیح قیر شده و نقش مهمی هم در عملکرد این روش ایفا میکنند. در اجرای عایق رطوبتی قیرگونی، به حرارت بالا نیاز است و باید قیر حتماً به نقطه جوش برسد و بعد آن را در روی سطح با ضخامتی حدوداً ۲ تا ۳ سانتیمتر، اجرا کنند. حرارت بالا در قیرگونی باعث میشود تا اجرای آن زمان بر، سخت و گاهی هم خطرناک باشد. افرادی که این کار را انجام میدهند، حتماً باید از لباس ضد حرارت و تجهیزات مخصوص استفاده کنند تا این عایقکاری به بهترین نحو انجام بگیرد.
استفاده از عایق رطوبتی قیرگونی بر خلاف عایقهای دیگر، مقاومت زیادی در برابر کششها ندارد و گاهی شرایط خاص دمایی و تغییرات جوی باعث میشوند گونیها پاره شده و رطوبت به سطح نفوذ کند. قیرگونی ممکن است به مرور پوسیده شود، به همین دلیل باید هر چند وقت بکبار آنها را ترمیم کرد. قیرگونی معمولاً برای عایق رطوبتی ساختمان و در پشت بام استفاده میشود. در هنگام اجرای قیرگونی ممکن است بخارهای بسیار خطرناکی تولید شود، به همین علت باید این کار با تهویه مناسب و در فضای باز انجام بگیرد.
عایق آببندی لاستیک مایع
یکی از عایقهای آببندی نسل جدید، لاستیک مایع است. در بیشتر پروژههای آب بندی به پوششهایی نیاز دارند تا مقاومت زیادی در مقابل کشش داشته باشد. لاستیک مایع خاصیت ارتجاعی بالایی دارد به همین دلیل در سطوحی که به کشش و تحمل زیاد نیاز است، از آن استفاده میکنند، زیرا میتواند عملکرد خود را حفظ کند. لاستیک مایع در اصل محصولی شفاف بوده که بعد از انجام، به رنگ شیری در خواهد آمد و دچار بیشتر از ۳۰۰ درصد کشش بدون پارگی میشود. استحکام بالای این عایق رطوبتی در مقابل فشارهای کششی، باعث میشود تا در پروژههای صنعتی که به این خصوصیت نیاز دارند، از آن استفاده کنند.
لاستیک مایع به علت دوام بالا، در سطوح مختلف به سادگی اجرا میشود. این عایق جزو عایقهای تک جزئی بوده و ویژگیهای خاصی دارد. عایق آب بندی لاستیک مایع نانو، به راحتی انجام میشود و برای اجرای آن از قلم و یا غلطک استفاده میکنند. حتی میتوانید بعد از اینکه این محصول را رقیق کردید، آن را در تجهیزات رنگ پاشی بریزید و به شکل پاششی آن را اجرا کنید. این عایق، انعطاف پذیری زیادی در رنگ دارد هرچند که رایجترین رنگ آن شیری است ولی در رنگهای سبز، آبی، سفید ، خاکستری و شفاف هم موجود هستند.
ایزوگام تک لایه
ایزوگام تک لایه هم یکی دیگر از عایقهای رطوبتی پیش ساخته است که با اجرای گرم انجام میشود. این ایزوگام از یک لایهی تیشو پلی استر قیراندود درست شده و در عملکرد ایزوگامها نقش مهمی دارد. از ایزوگام تک لایه، جهت پوشش دهی برای نقاط ناصاف استفاده میکنند و برای جاهایی که پستی و بلندی داشته و یا گوشههای دیوار هم کاربرد دارد. ایزوگام تک لایه، ضخامت پایینی داشته و این باعث انعطاف پذیری بیشتر آن میشود.
ضخامت ایزوگام تک لایه حدوداً ۲ الی ۳ میلیمتر میباشد. این ضخامت پایین، باعث کاهش وزن ایزوگام شده و اجرای آن را در محیطهای مختلف آسانتر میکند. علاوه بر مواردی که گفته شد، قیمت ایزوگام تک لایه به نسبت ایزوگامهای ۲ و ۳ لایه کمتر است. البته مناطقی که رطوبت زیادی دارند، بهتر است از عایق تک لایه استفاده نکنند زیرا این روش جوابگو نمیباشد و احتمال دارد در سطح، پوسیدگی ایجاد شود. این عایق روکش آلومینیومی ندارد و در مقابل اشعه UV و نور خورشید، مقاومت زیادی هم از خود نشان نمیدهد.
ایزوگام دولایه
ایزوگام دو لایه، از ایزوگام تک لایه یک لایه بیشتر دارد. این عایق رطوبتی ساختمان جزو محصولات پیش ساخته است که دوام و استحکام بسیاری دارد. ایزوگام دو لایه به علت داشتن لایه اضافه، استحکام بالاتری در روی سطوح به وجود میآورد. به صورتی که اجرای آن، در برابر رطوبت مقاومت خوبی خواهد داشت. معمولاً برای اینکه در برابر اشعه UV مقاومت بیشتر شده و پوشش دهی هم بهتر شود، از ایزوگام دو لایه با یک لایه پوشش آلومینیومی استفاده میشود.
ایزوگام سه لایه
ایزوگام سه لایه از مقاومترین و ضخیمترین عایقهای رطوبتی پیش ساخته هستند که با سه لایه الیاف و قیر تاثیر زیادی در روی ایجاد مقاوم سازی سطح در مقابل رطوبت دارد. این ایزوگام ضخامت بیشتری داشته و در برابر فشارها عملکرد خوبی دارد. ایزوگام سه لایه برای عایق رطوبتی گزینه بسیار خوبی است ولی مهمترین عیب آن سنگین بودن این عایق است. از طرفی هم وقتی سه لایه ایزوگام در روی هم قرار بگیرد، انعطاف پذیری محصول پایین میآید.
با این حال لازم است که در روی سطوح بدون پستی بلندی و صاف، از عایق رطوبتی ایزوگام سه لایه استفاده شود. این ایزوگام جزو ایزوگامهای صادراتی بوده و به علت کیفیت عالی که دارد، به آن ایزوگام سوپر هم میگویند. عملکرد ایزوگام سه لایه در مقابل رطوبت، بسیار بالا بوده و عملکرد خوبی هم در دماهای بالا و شرایط یخبندان دارد. به همین دلیل این محصول آب بندی، برای پروژههای حساس انجام میگیرد.
عایق آببندی تیشو فایبرگلاس
این عایق بندی یک پارچه نازک بوده که روی سطح آن، به شکل یکنواخت ولی نامنظم، الیاف شیشهی خرد شده به صورت نخ و رووینگ پخش شده است. عایق رطوبتی تیشو فایبرگلاس شدیداً منعطف بوده و از آن برای آب بندی لولهها و همچنین سطوحی که شکل هندسی پیچیده دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. تیشو فایبرگلاس باید به وسیله رزین مناسب، برای آب بندی استفاده شود. برای استفاده از تیشوفایبرگلاس برای عایق رطوبتی ساختمان، ابتدا باید سطح تمیز شده و به وسیله غلطک یا قلمو به رزین آن را آغشته کنید و سپس تیشو فایبرگلاس را روی سطح مالیده و دوباره رزین را روی آن بکشید. شاید سوال کنید که چند لایه از تیشو فایبرگلاس برای این کار نیاز است؟ باید بگوییم که بسته به شرایط محیطی و کاربرد آن، تعداد لایههای تیشو فایبرگلاس تعیین میشود. استفاده از عایق آببندی تیشو فایبرگلاس، نه تنها سطح را آببندی میکند بلکه در مقابل فرسایش، ضربات، ترک خوردگی و… هم آن را مقاوم خواهد کرد.
عایق رطوبتی ایده آل چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
بهترین عایق رطوبتی عایقی است که در شرایط سخت و نامناسب محیطی بتواند دوام زیادی داشته باشد. اگر شما از عایق رطوبتی برای داخل ساختمان استفاده میکنید، محدودیت چندانی ندارید. ولی اجرای عایقهای رطوبتی در محیط بیرون، نیاز به مقاومت در برابر شرایط جوی، نور خورشید و آلودگیها دارد. مهمترین ویژگیهایی که باید بهترین عایق رطوبتی ساختمان داشته باشد موارد زیر است:
- عایق رطوبتی خوب، باید ضد UV باشد و در مقابل نور خورشید، آسیب ندیده و دچار ترک خوردگی هم نشود.
- یک عایق رطوبتی مناسب در مقابل شرایط جوی و باد مقاوم است.
- عایق رطوبتی که کیفیت بالایی داشته باشد باید در هنگام بارانهای اسیدی هم مقاوم باشد.
- عایق رطوبتی مناسب، قدرت گرما و تحمل سرما و همچنین تغییرات دما را دارد. همچنین مقاوم بودن عایق در برابر یخبندان هم اهمیت بسیاری دارد.
- دوام عایقهای رطوبتی مناسب و ایدهآل باید طولانی باشد و حداقل ۱۰ سال دوام داشته باشد.
- بهترین عایق رطوبتی باید با مصالح بستر موجود، سازگاری کامل داشته باشد.
- قدرت چسبندگی بالا یکی از ویژگیهای عایق رطوبتی ایده آل است.
مراحل اجرایی عایقهای رطوبتی
مراحل اجرایی عایق رطوبتی ساختمان به نوع عایق بستگی دارد. به جز عایقهای پیش ساخته مثل ایزوگام، عایقهای دیگر باید در حرارت بالا اجرا شوند. البته عایقهای سرد هم پروسهای مشابه داشته که در ادامه آنها را توضیح میدهیم:
-
آماده سازی سطح مورد نظر
برای اجرای عایق رطوبتی، اولین قدم این است که سطح را آماده کنید. سطح باید از گرد و غبار، چربیها، رنگها، ذرات آلاینده و به طور کلی از تمام آلودگیها پاک شود. بهتر است که ابتدا سطح را خوب بسایید تا به سطح صافی دست یابید. برای اینکه کیفیت سطح ارتقاء پیدا کرده و ضعفهای آن از بین برود، قبل از اینکه عایق رطوبتی را اجرا کنید، جهت آماده سازی از سیلرها یا پرایمرها استفاده کنید.
-
آماده کردن عایق
بسته به اینکه عایق رطوبتی شما تک جزئی است و یا دو جزئی، باید مراحل آمادهسازی عایق رطوبتی ساختمان انجام شود. عایق تک جزئی معمولاً برای رسیدن به غلظت نهایی، کافیست تا با حلال ترکیب شود ولی عایقهایی که دو جزئی هستند نیاز است که دو جز به نسبت مشخص با هم ترکیب گردند.
-
اجرای عایق در روی سطح مورد نظر
بسته به شرایط و سطح مورد نظر، شما میتوانید از پیستوله رنگ، قلمو و یا غلطک برای اجرای عایقهای رطوبتی استفاده کنید. در صورتی که شما به دو لایه از عایق کاری نیاز داشته باشید، بهتر است چند ساعت صبر کنید تا لایه اول خشک شود. جهت افزایش مقاومت عایق، در بین دو لایه میتوان ازتیشو فایبرگلاس استفاده کرد.
-
پخت نهایی عایق رطوبتی
بسته به نوع عایقهای رطوبتی، شما باید تا هنگام پخت نهایی به عایق فرصت دهید و بعد از آن، عایق را در روی سطح قرار دهید. زمان سخت شدن یا پختن در دیتاشیت محصول قید میشود پس باید برای هر نوع عایقی، طبق دستورات قید شده عمل کنید.
مهمترین پارامترها برای خرید عایق رطوبتی وکاهش هزینهها
اجرای صحیح عایق رطوبتی ساختمان تاثیر بسزایی در ماندگاری سطح داشته و از آسیب دیدگی آن جلوگیری میکند. این تنوع، حساسیت انتخاب آنها را بیشتر میکند. اگر میخواهید در هزینهها صرفهجویی کنید و بهترین عایق را هم جهت آببندی انتخاب کنید لازم است به نکات زیر توجه کامل داشته باشید:
- متراژ و مساحت سطح: متراژ و مساحت سطح جزو معیارهای بسیار با اهمیت در انتخاب عایقهای رطوبتی میباشد زیرا در روی قیمت عایق کاری و آببندی هم تاثیر دارد. اگر مساحت سطح بیشتر است لازم است که عایق رطوبتی انتخاب کنید که قیمت ارزانتری داشته باشد.
- مکان اجرای عایق: مکانی که شما میخواهید عایق بندی کنید، اهمیت زیادی دارد و باید در اولویت قرار بگیرد. اگر به عایق رطوبتی در پشت بام منزل نیاز دارید، از عایق رطوبتی استفاده کنید که مخصوص پشت بام است و رنگ بندیهای مختلفی هم دارند. ولی در صورتی که میخواهید برای نما عایق کاری انجام دهید، بهتر است از عایقبندی با پوششهای شفاف استفاده کنید.
- شرایط آب و هوایی: یکی از پارامترهایی که شما برای انتخاب عایق رطوبتی باید در نظر بگیرید، شرایط آب و هوای منطقه مورد نظرتان است. اگر شما در شهرهای جنوبی ساکن هستید بهتر است به دلیل آب و هوای گرم و نفوذ نور خورشید، از عایق رطوبتی استفاده کنید که ضد UV بوده و در برابر نور خورشید مقاومت بالایی داشته باشد.
- در نظر گرفتن بودجه خودتان: بودجه موجود شما برای انجام عایق رطوبتی ساختمان، اهمیت بسیاری دارد. هر چقدر که شما بودجه بالاتری برای این کار در نظر بگیرید، میتوانید از عایق رطوبتی مناسبتری استفاده کنید. برای آشنایی با بودجهای که برای عایقهای رطوبتی باید در نظر بگیرید، میتوانید با کارشناسان پلی می مشورت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم شما را با عایقهای رطوبتی و انواع آن آشنا کنیم تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. عایقهای رطوبتی جزو محصولات با کیفیت هستند که برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب بندی سطوح از آنها استفاده میشود. این محصولات از جهت نحوه اجرا، به دو دسته گرم اجرا و سرد اجرا تقسیم میشوند. عایق رطوبتی ساختمان که سرد اجرا هستند، ارجحیت بیشتری دارند زیرا اجرای آنها ساده و آسان است.
از عایق رطوبتی برای پوشش سازههای ساختمانی، تجهیزات مختلف و مخازن استفاده میشود. انتخاب بهترین نوع عایقهای آببندی بستگی به بودجه، محیط اجرایی و سطح مورد نظر دارد. بهتر است برای مشاوره در این زمینه، با افراد متخصص مشورت کنید تا بتوانید عایق رطوبتی مناسبی انتخاب کرده و آن را اجرا کنید.