نماد سایت شرکت پلی‌می

مراحل اجرای عایق کاری فونداسیون (عایق کاری پی) چگونه است؟

عایق کاری فونداسیون

یکی از چالش‌های مهمی که در گذر زمان هر سازه‌ای با آن مواجه خواهد شد، نفوذ رطوبت به فونداسیون سازه است. رطوبت می‌تواند باعث آسیب به مصالح، کاهش استحکام و افزایش ریسک تخریب سازه شود. به همین دلیل، استفاده از عایق‌های مناسب برای آب‌بندی فونداسیون، جهت محافظت از آن در برابر نفوذ رطوبت به داخل سازه و افزایش عمر مفید ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع توجه به جزئیات طراحی و اجرای صحیح عایق کاری فونداسیون، تأثیر زیادی بر ایمنی و پایداری کلی ساختمان خواهد داشت. با ما همراه باشید تا در زمینه انجام عایق‌کاری رطوبتی فونداسیون، هر آنچه را که باید بدانید برایتان شرح دهیم.

اهمیت عایق کاری فونداسیون و پی ساختمان

فونداسیون، پایین‌ترین قسمت ساختمان است و نقش کلیدی در ساخت و ساز دارد. در واقع وظیفه اصلی آن انتقال بارهای ناشی از وزن ساختمان به زمین بوده و نقش مهمی در دوام سازه و عمر مفید آن ایفا می‌کند. البته علاوه بر تحمل بارهای عمودی ناشی از وزن ساختمان، طراحی فونداسیون باید به گونه‌ای باشد که بتواند از سازه، در برابر بارهای جانبی وارده به ساختمان، همچون باد و زلزله هم محافظت کند. بنابراین اجرای صحیح آن از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هرگونه نقص در این قسمت می‌تواند منجر به مشکلات جدی، از جمله نشست‌های نامناسب و حتی تخریب کامل ساختمان شود.

از طرفی مصالح به کار رفته در ساخت این بخش ساختمان، به شکلی است که در برابر عوامل فرسایشی بسیار آسیب پذیر بوده و در گذر زمان دچار فرسایش می‌شوند. به ‌طور مثال تغییرات فصلی و دمایی تأثیرات قابل توجهی روی بتن استفاده شده در فونداسیون خواهند داشت. در چنین شرایطی عایق‌کاری مناسب آن می‌تواند به کاهش نفوذ رطوبت و حرارت در سازه منجر شود و در نهایت پایداری و تعادل بارهای وارده به زمین را تضمین کند.

علاوه بر آن عایق‌کاری صحیح فونداسیون، به جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت و فرسایش ناشی از تغییرات محیطی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باعث می‌شود سازه مورد نظر مقاومت بیشتری در گذر زمان از خود نشان دهد. همچنین تضمین‌کننده سلامت فونداسیون بوده و مستقیماً بر کیفیت و استحکام کلی سازه تأثیر دارد. از سوی دیگر عایق کاری پی و فونداسیون می‌تواند هزینه‌های ناشی از تعمیرات و نگهداری ساختمان را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

اهمیت عایق کاری فونداسیون و پی ساختمان

عایق رطوبتی فونداسیون و پی چیست؟

طبق قوانین و مقررات ملی و ضوابط ساخت و ساز، اجرای فونداسیون در ساخت کلیه ساختمان‌ها الزامی است. علاوه بر آن طبق قوانین، طراحی و اجرای فونداسیون باید به گونه‌ای انجام شود که تعادل و پایداری لازم بین بارهای وارده و مواضع اتکا روی زمین برقرار گردد. این امر در مناطقی با شرایط جوی متغیر که تغییرات فصلی دما و رطوبت، تأثیرات قابل توجهی بر روی سازه دارند، اهمیت بیشتری هم پیدا می‌کند. در چنین شرایطی مسئله عایق‌بندی مناسب پی ساختمان مطرح می‌شود. در حقیقت عایق فونداسیون، یکی از انواع عایق‌های ساختمانی است که برای جلوگیری از انتقال رطوبت و حرارت به ساختمان و افزایش ایمنی سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با این تعریف فونداسیونی که به درستی طراحی و عایق‌کاری شده باشد، قادر است تغییرات محیطی را با حداقل حرکت و آسیب تحمل کند. این نوع عایق بر روی بتن موجود در فونداسیون اعمال شده و از آسیب دیدن آن جلوگیری می‌کند. به علاوه مانع از سولفاته شدن یا نفوذ مواد اسیدی و قلیایی به فونداسیون می‌شود. در نتیجه، استحکام و دوام ساختمان را به دنبال دارد.

چگونه یک فونداسیون را آب بندی کنیم؟

آببندی فونداسیون یکی از مراحل کلیدی در ساخت و ساز است که به منظور حفاظت از ساختمان در برابر نفوذ آب و رطوبت انجام می‌شود. در حال حال حاضر آب‌بندی فونداسیون به دو روش آب‌بندی نوع A و آب‌بندی نوع B انجام می‌شود، به طوری‌که که هر کدام، ویژگی‌ها و مزایای خاص خود را دارند. به طور مثال آب‌بندی فونداسیون نوع A با استفاده از روکش‌های آب‌بندی اجرا می‌گردد. به بیان دقیق‌تر این روکش‌ها که در عایق کاری پی و فونداسیون به کار می‌روند، به‌عنوان یک‌لایه محافظ روی سطح خارجی فونداسیون قرار می‌گیرند تا از نفوذ رطوبت به سازه و در نهایت فرسایش آن جلوگیری کنند. از طرفی ویژگی‌های فنی این روکش‌ها همچون مقاومت در برابر نفوذ آب و انعطاف‌پذیری بالای آنها باعث می‌شود که از ورود آب به داخل ساختمان به‌طور مؤثری جلوگیری شود.

البته لازم به ذکر است که برای اجرای صحیح آن‌ها باید مراحل مختلفی از جمله تمیزکاری سطح فونداسیون، اعمال پوشش آب‌بند با استفاده از روش‌های مناسب و ایجاد اتصالات صحیح در نقاط مختلف فونداسیون را در نظر گرفت. توجه به جزئیات نصب یکپارچه آنها، بدون ضعف در آب‌بندی نیز مسئله دیگری است که باید در رمان اجرای پروژه آب‌بندی مدنظر قرار بگیرد.

در مقابل آب‌بندی فونداسیون نوع B که به‌وسیله افزودن مواد خاص به مخلوط بتن انجام می‌شود، روشی دیگر برای حفاظت از ساختمان‌ها در برابر نفوذ آب و رطوبت است. در این روش، مواد آب‌بندی به‌صورت مستقیم به مخلوط بتن افزوده می‌شود تا بتن به طور مستقیم بتواند از نفوذ رطوبت جلوگیری نماید.

البته باید بدانید که هر دو این روش‌ها می‌توانند به‌طور مؤثری از فونداسیون ساختمان در برابر نفوذ آب و رطوبت محافظت کنند و با اجرای صحیح آن‌ها، عمر مفید ساختمان افزایش خواهد یافت. بنابراین انتخاب روش مناسب بین آب‌بندی نوع A یا نوع B بستگی به شرایط خاص پروژه، نوع خاک، میزان رطوبت محیط و نیازهای سازه دارد.

ویژگیهای بهترین عایق رطوبتی برای فونداسیون چیست؟

استفاده از عایق رطوبتی فونداسیون به دلیل ویژگی‌های خاص ساختاری‌ای که دارد، یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به سازه و افزایش مقاومت ساختمان به شمار می‌رود. البته در نظر داشته باشید که برای انتخاب بهترین عایق رطوبتی برای عایق کاری فونداسیون، باید حتما شناخت کافی نسبت به ویژگی‌های این محصول داشته باشید. از این‌رو برای درک بهتر این مطلب، در ادامه به بررسی ویژگی‌های کلیدی این نوع عایق خواهیم پرداخت تا در زمان انتخاب عایق رطوبتی برای فونداسیون، بتوانید به عنوان ملاکی برای انتخاب آن‌ها را مد نظر قرار دهید.

این نوع عایق به عنوان یک پوشش کاملاً ضد آب می‌تواند به طور کارآمد و موثر از نفوذ نم و رطوبت به داخل سازه جلوگیری ‌کند. این خاصیت باعث افزایش استحکام فونداسیون در برابر رطوبت و کاهش خطر آسیب‌های ناشی از نفوذ آب به ساختمان‌ می‌شود.

سازگاری با بتن ویژگی ‌است که مانع از واکنش‌های شیمیایی با بتن و در نهایت تخریب آن در گذر زمان خواهد شد.

سولفاته شدن بتن یکی از مشکلاتی است که در فونداسیون‌های عایق‌کاری شده با محصولات نامرغوب شاهد آن خواهیم بود. بنابراین استفاده از بهترین عایق رطوبتی نه تنها از این پدیده جلوگیری می‌کند، بلکه ایمنی و پایداری فونداسیون را نیز بالا خواهد برد.

چنین عایقی با نفوذ به سطح بتن در برابر فشارهای مثبت و منفی رطوبت مقاومت کرده و بدون هرگونه فرسایشی از بتن در برابر نفوذ رطوبت محافظت خواهد کرد.

بهترین عایق رطوبتی فونداسیون باید بتواند در برابر شرایط مختلف محیطی، از جمله ایجاد محیط اسیدی و قلیایی، مقاومت کند و طول عمر فونداسیون را افزایش دهد.

یکی از ویژگی‌های مهم عایق‌های رطوبتی فونداسیون، قابلیت تنفس‌پذیری آن‌ها است. این خاصیت اجازه می‌دهد تا هیدراتاسیون بتن به‌طور کامل انجام شود و از ایجاد مشکلات ناشی از حبس رطوبت در داخل ساختار جلوگیری گردد.

طول عمر بالا و عدم نیاز به انجام مجدد عایق کاری فونداسیون و پی در فواصل زمانی کم، یکی دیگر از ویژگی‌های مهم بهترین عایق رطوبتی برای پی ساختمان به شمار می‌رود.

ویژگیهای بهترین عایق رطوبتی برای فونداسیون چیست؟

عایق کاری پی ساختمان با قیرگونی و ایزوگام

یکی از روش‌های سنتی و رایج عایق‌کاری پی ساختمان، استفاده از قیرگونی است. این نوع عایق به دلیل هزینه‌های کمتر، استفاده از مصالح ساده و قابلیت پوشش‌دهی سطوح پیچیده و سخت، محبوبیت زیادی بین مجریان پروژه عایق‌کاری پی و فونداسیون ساختمان دارد. از دیگر مزایای عایق‌کاری پی ساختمان با قیرگونی می‌توان به پوشش کامل درزها، امکان تعمیر آسان و هزینه‌های پایین آن اشاره کرد.

البته لازم به ذکر است که برای اجرای این روش در ابتدا سطح پی با قیر پوشانده می‌شود، سپس یک لایه گونی روی آن قرار می‌گیرد و دوباره یک لایه دیگر از قیر روی گونی اولیه ریخته می‌شود. در واقع لایه گونی به کار رفته در این روش مانند یک سطح مسطح‌ برای قیر عمل کرده و به توزیع یکنواخت آن کمک می‌کند. باید بدانید عایق‌کاری قیرگونی می‌تواند به صورت یک لایه یا دو لایه اجرا شود و انتخاب نوع اجرای آن، به شرایط محیطی و نیاز پروژه بستگی دارد.

اما با پیشرفت فناوری، عایق‌های رطوبتی جدیدی وارد بازار شده‌اند که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. به عنوان نمونه‌ای از این عایق‌ها می‌توان به ایزوگام اشاره کرد. در حقیقت ایزوگام‌ها یک عایق پیش‌ساخته است که استفاده از آن، مزیت‌هایی همچون سرعت در اجرا و سهولت در نصب را به دنبال دارد. علاوه بر آن هزینه اجرای ایزوگام معمولاً کمتر از قیرگونی می‌شود. به همین دلیل، بیشتر سازندگان ترجیح می‌دهند از ایزوگام‌ برای پیشگیری از نفوذ آب به فونداسیون سازه استفاده کنند. البته این موضوع نشان‌دهنده تغییرات در روند عایق کاری پی و فونداسیون و تمایل به استفاده از فناوری‌های نوین در صنعت ساختمان است.

معایب عایق کاری رطوبتی با قیرگونی و ایزوگام چیست؟

استفاده از روش عایق‌کاری رطوبتی با قیرگونی و ایزوگام، معایبی همچون احتمال پوسیدگی و پارگی لایه ایزوگام یا قیرگونی در گذر زمان را در بر دارد. همین مسئله که به دلایلی مثل تغییرات آب و هوایی، فشار، ضربه یا نشست ساختمان رخ می‌دهد، منجر به کاهش کارایی آن در جهت محافظت از سازه و ممانعت از نفوذ رطوبت می‌شود. همچنین برای اجرای قیرگونی باید قیر، تحت حرارت بالا به حالت مذاب تبدیل شود که این فرآیند به دقت بالا و شرایط ایمنی خاصی نیاز دارد. پس می‌توان گفت اجرای قیرگونی از نظر ایمنی می‌تواند خطراتی زیادی را برای کارگران به همراه داشته باشد.

از طرفی باید بدانید قیر به دلیل ترکیبات شیمیایی که دارد، با محیط زیست سازگار نبوده و در هنگام حرارت دادن، آلودگی‌های زیست‌محیطی را ایجاد می‌کند. از این‌رو، استفاده از روش‌های جدیدتر و سازگارتر با محیط زیست، در سال‌های اخیر افزایش یافته است. به‌طورکلی لایه قیرگونی یا ایزوگام عمر مفید کمی داشته و در برابر حرارت‌ بالا یا نفوذ حلال‌های شیمیایی مقاومت بسیار کمی از خود نشان می‌دهند و احتمال فرسایش آنها بسیار زیاد است.

وزن و ضخامت بالای لایه محافظتی متشکل از قیرگونی یا ایزوگام، عدم نصب در شرایط بد آب‌و‌هوایی، نداشتن استاندارد مشخص برای اجرا، بوی بسیار بد و نامطبوع نمونه‌های دیگری از معایب استفاده از روش عایق‌کاری رطوبتی با قیرگونی و ایزوگام به شمار می‌روند.

هزینه و قیمت عایق کاری رطوبتی فونداسیون با قیرگونی و ایزوگام

با توجه به این‌که هر سازه دارای شرایط مخصوص به خود است، می‌توان گفت هزینه و قیمت عایق کاری فونداسیون و پی با قیرگونی و ایزوگام به عوامل مختلفی بستگی دارد و در تمامی پروژه‌ها یکسان نیست. اما با بررسی عوامل مؤثر بر هزینه‌ها، می‌توان تا حدودی هزینه نهایی پروژه عایق‌کاری رطوبتی با قیرگونی و ایزوگام را پیش‌بینی کرد. برخی از این پارامترها عبارتند از:

عایق کاری پی و فونداسیون ساختمان با عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی نانو یکی از پیشرفته‌ترین دستاوردها در صنعت ساخت و ساز است که در حال حاضر توانسته تحولی شگرف در مقابله با نفوذ آب ایجاد کند. در واقع این عایق محافظتی مانند یک لایه نازک و نامرئی می‌تواند سدی قدرتمند و مقاوم را در برابر اثرات مخرب رطوبت ایجاد ‌کند. از این‌رو مزایای بسیاری نسبت به روش‌های سنتی عایق‌کاری در برابر نفوذ رطوبت دارد. برخی از این مزایا عبارتند از:

عایق کاری پی و فونداسیون ساختمان با عایق رطوبتی نانو

هزینه و قیمت عایق کاری رطوبتی فونداسیون با عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی نانو مورد استفاده در عایق کاری پی و فونداسیون، نسبت به کیفیت و عملکرد بالایی که دارد، از قیمت بسیار مناسبی برخوردار است. باوجوداین، در زمان بررسی هزینه و قیمت عایق کاری رطوبتی فونداسیون با عایق رطوبتی نانو، باید پارامترهای مختلفی را در نظر گرفت تا بتوان برآورد دقیقی از روند اجرای پروژه داشت. مهم‌ترین این عوامل عبارتند از:

نکاتی که قبل از خرید عایق رطوبتی فونداسیون و پی باید بدانید!

استفاده از عایق‌ رطوبتی فونداسیون و پی، به دلیل قابلیت‌های بالای آن در جلوگیری از نفوذ رطوبت به سازه و افزایش عمر مفید آن، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین قبل از خرید آن باید نکات مهمی را در نظر گرفت تا کیفیت کار اجرای عایق رطوبتی به شکل مطلوبی حفظ گردد. به طور مثال قبل از خرید عایق رطوبتی، بررسی کیفیت محصول خریداری شده از اهمیت بالایی برخوردار است. در همین راستا توجه به برند تولید کننده و اعتبار آن، جهت تضمین کیفیت مسئله‌ای است که باید مدنظر قرار بگیرد.

علاوه بر آن مساحت سطحی که قرار است عایق‌کاری شود نیز فاکتور دیگری است که چون بر میزان محصول خریداری شده تاثیر دارد باید در نظر گرفته شود. همچنین بهره‌مندی از فرمولاسیون‌های جدید در تولید عایق رطوبتی که در سال‌های اخیر با پیشرفت‌های چشمگیری همراه بوده هم باید در زمان خرید مورد توجه قرار بگیرد.

لازم به ذکر است که بسیاری از این عایق‌ها نیازی به حرارت ندارند، در حالی‌که عایق‌های قیری قدیمی و ایزوگام‌ها برای چسبیدن به سطح کار در روند اجرای عایق کاری فونداسیون، نیازمند حرارت هستند. از طرفی برخلاف روش‌های قدیمی، برخی از محصولات جدیدی که در بازار وجود دارند را می‌توان بدون زیرسازی نصب و اجرا نمود. بنابراین، هنگام خرید عایق رطوبتی باید به این نکته توجه کنید که آیا می‌خواهید فرآیند پوشش‌دهی هزینه ‌بر و انرژی‌ بر باشد یا اینکه به دنبال یک پوشش‌دهی سریع و باکیفیت هستید.

مهم ترین نکات عایق کاری پی ساختمان که باید بدانید!

برای اجرای مؤثر عایق ‌کاری پی ساختمان، رعایت نکات اساسی که در ادامه بیان خواهیم کرد ضرورت دارد.

برای اجرای چنین پروژه‌ای، با هر یک از مواد عایق‌کاری، به ابزار مشخص نیاز است. همچنین رعایت نکات ایمنی در اجرای کار بسیار مهم بوده و باید قبل از شروع به کار در نظر گرفته شود.

توجه به شرایط آب و هوایی در زمان اجرای پروژه هم تأثیر زیادی بر کیفیت اجرای کار دارد و باید مدنظر قرار بگیرد. به طور مثال عایق‌کاری با ایزوگام را به هیچ عنوان نباید در شرایط بارانی یا رطوبت زیاد اجرا کرد، زیرا این شرایط مانع چسبیدن مناسب ایزوگام به سطح و کاهش عمر مفید آن می‌شود.

انتخاب نوع عایق مناسب مسئله دیگری است که باید به صورت جدی پیش از اجرای پروژه عایق‌کاری پی ساختمان به آن پرداخته شود. همچنین باید وزن و ضخامت عایق برای جلوگیری از ایجاد بار اضافه به سازه، مورد ارزیابی قرار گیرد. از طرفی کیفیت مواد استفاده شده در پروژه اجرایی هم باید قبل از شروع کار بررسی گردد.

زیرسازی مناسب یکی دیگر از ارکان اصلی در عایق‌کاری پی ساختمان به شمار می‌آید و نباید به آن بی‌توجه بود. در واقع حتی اگر بهترین مواد و مصالح را برای عایق کاری فونداسیون انتخاب کنید، عدم وجود زیرسازی مناسب، می‌تواند منجر به کاهش عمر مفید عایق و بروز مشکلات جدی در آینده شود. همچنین سطح زیر عایق باید کاملاً تمیز، صاف و یکدست باشد تا چسبندگی و عملکرد عایق به حداکثر برسد.

یکی دیگر از اصول مهمی که باید در انجام این فرآیند به آن توجه نمود، پیروی از قوانین مربوط به عایق‌بندی ساختمان است. باید بدانید در ایران، مقررات ملی ساختمان در سال 1381 قوانین مربوط به انرژی و صرفه‌جویی را اجباری کرده است. بنابراین، در پروژه‌های ساختمانی باید به این قوانین توجه کرد و عدم رعایت آنها مشکلات بسیاری را به دنبال خواهد داشت.

استفاده از نیروهای متخصص که تجربه بالایی در انجام عایق‌کاری موردنظر دارند و تضمین کننده کیفیت کار هستند هم فاکتور مهمی دیگری است که باید در نظر گرفته شود. به‌طورکلی بهتر است برای رعایت تمامی این أصول، انجام پروژه را به تیم اجرایی که در این زمینه تبحر دارد و تاکنون پروژه‌های مختلفی را انجام داده است بسپارید.

باید بدانید مراجعه به چنین افرادی از مرحله انتخاب مناسب‌ترین روش اجرای پروژه، استفاده از نیروهای متخصص، انتخاب مصالح باکیفیت تا رعایت قوانین مربوط به عایق‌بندی می‌تواند تضمینی برای اجرای صحیح کار باشد. به این ترتیب می‌توانید بدون بروز مشکلات جدی پروژه آب‌بندی فونداسیون ساختمان را با بالاترین کیفیت ممکن انجام دهید.

مهم ترین نکات عایق کاری پی ساختمان که باید بدانید!

کلام پایانی

عایق‌کاری بخش‌های مختلف ساختمان به ویژه پی و فونداسیون آن، یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت و ساز به شمار می‌رود و برای مقابله با رطوبت، عوامل بیرونی، پوسیدگی و خوردگی مصالح باید انجام می‌شود. در واقع این فرآیند به عنوان یک سپر محافظتی برای ساختمان عمل کرده و به حفظ سلامت و دوام آن کمک می‌کند. البته تاکنون روش‌های مختلفی برای عایق کاری فونداسیون به وجود آمده‌اند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. بنابراین برای اجرای مؤثر این‌‌کار، توجه به نکات و اصولی همچون انتخاب عایق مناسب، زیرسازی صحیح، استفاده از افراد متخصص و در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی یا شرایط آب و هوایی از اهمیت بالایی برخوردار است.

خروج از نسخه موبایل