نماد سایت شرکت پلی‌می

عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟ + مزایا و انواع

عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟

عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته، مانند ایزوگام، برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. این عایق‌ها در کارخانه‌ها تولید شده و به صورت رول‌های آماده برای نصب عرضه می‌گردند. مواد اولیه آن‌ها شامل قیر و پلیمرهای مختلف است که به افزایش مقاومت و انعطاف‌پذیری کمک می‌کنند. نصب این عایق‌ها نیازمند حرارت است تا چسبندگی لازم را به سطح مورد نظر ایجاد کنند. با توجه به مزایایی مانند دوام بالا و سهولت نصب، عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته به یکی از گزینه‌های محبوب در صنعت ساختمان‌سازی تبدیل شده‌اند.

عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟

آیا می‌دانید عایق رطوبتی پیش ساخته همان ایزوگام است؟ این عایق از موادی تشکیل می‌شود که در برابر نفوذ آب و رطوبت از خود مقاومت خوبی نشان می‌دهد و یکی از معضلات بزرگ ساختمان‌سازان را برطرف می‌کند.

ساختمان شما به‌طور معمول در مجاورت نم و رطوبت آسیب‌های زیادی می‌بیند که این مسئله خسارت‌های مالی زیادی را به‌همراه دارد، ازاین‌رو استفاده از ایزوگام راه‌حلی عالی برای این منظور است که در ادامه بیشتر درباره ویژگی‌ها و کاربردهای آن بحث می‌کنیم.

عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟

چرا انتخاب عایق رطوبتی پیش‌ساخته اهمیت دارد؟

حفاظت از سازه‌ها در برابر نفوذ رطوبت همواره یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های ساختمان‌سازان بوده و به همین خاطر روش‌های مختلفی را برای رفع این مشکل امتحان کرده‌اند که به مرور زمان با پیشرفت‌های زیادی روبه‌رو شد.

در ابتدا قیر به‌عنوان یک ماده برای آب‌بندی به‌کار می‌رفت و بعداز آن عایق رطوبتی پیش ساخته که مبتنی‌بر دانش و فناوری‌های جدیدتری بود به بازار عرضه شد و توانست جایگزین بهتری برای قیر باشد.

این نوع عایق علاوه‌بر اینکه خواص آب‌بندی بسیار خوبی دارد، بیشتر به‌دلیل قیمت به‌صرفه و ماندگاری طولانی‌مدت مورد توجه قرار می‌گیرد و ازطرفی این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا تمامی قسمت‌های سازه را عایق‌بندی کنید.

عایق رطوبتی پیش‌ساخته چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

عایق رطوبتی پیش ساخته که برای آب‌بندی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد در ایران با نام تجاری ایزوگام شناخته می‌شود. دررابطه‌با ویژگی‌های ارائه‌شده برای عایق‌های پیش‌ساخته نیز باید موارد زیر را بیان کرد که در مقایسه با روش‌های سنتی همچون قیرگونی برتری‌های قابل توجهی دارد:

بررسی انواع عایق رطوبتی پیش‌ساخته | تفاوت‌ها و کاربردها

برای دسته‌بندی انواع مختلف عایق رطوبتی پیش ساخته به‌طور معمول به خصوصیات مختلفی همچون فرایند تولید، مواد اولیه مصرفی و تعداد لایه‌ها توجه می‌شود که هرکدام از این معیارها به ایجاد تفاوت بین آن‌ها منجر خواهد شد.

شناخت مدل‌های مختلف ایزوگام به افراد کمک می‌کند تا بتوانند براساس نوع نیازهای خاص پروژه خود مدل مناسبی را انتخاب کنند که به طور کلی مهم‌ترین عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته شامل موارد زیر هستند.

ایزوگام ‌های پلیمری

ایزوگام‌های پلیمری نوعی از عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته به‌شمار می‌روند که برای ساخت آن‌ها از قیر اصلاح‌شده همراه با گروهی از پلیمرهای خاص استفاده می‌شود که خصوصیات مختلفی را به این نوع عایق می‌بخشد.

بخش قابل توجهی از ایزوگام پلیمری را قیر و الیاف تیشو تشکیل می‌دهد که در افزایش مقاومت عایق در برابر رطوبت تاثیرگذار هستند، این مواد همچنین نقش تعیین‌کننده‌ای در میزان چسبندگی عایق دارند.

استفاده از پلیمرها موجب می‌شود که استحکام عایق رطوبتی پیش ساخته نسبت به انبساط و انقباض محیطی در اثر تغییرات دما و شرایط آب‌وهویی، افزایش پیدا کند تا مانع از ترک‌خوردگی ایزوگام شود.

این محصول در مقایسه با دیگر انواع عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته عمر مفید بیشتری دارد، موارد کاربرد ایزوگام پلیمری نیز شامل آب‌بندی دیوارهای خارجی ساختمان، سقف، سرویس بهداشتی و سازه‌های بتنی است.

ایزوگام‌ های دمیده

از دمیدن هوا روی قیر مذاب تغییراتی در این ماده ایجاد می‌شود که در نهایت به آن قیر دمیده می‌گویند که در ترکیب ایزوگام‌ها کاربرد زیادی دارد و خواص منحصربه‌فردی را برای آن ایجاد می‌کند.

استفاده از قیر دمیده در ترکیب مواد اولیه مصرفی این نوع ایزوگام باعث شده تا در قیاس با عایق‌های پلیمری مقاومت کم‌تری در برابر دمای پایین داشته باشد که امکان دارد به‌مرور زمان باعث ایجاد ترک‌خوردگی شود.

نکته مثبتی که محبوبیت این عایق رطوبتی پیش ساخته را افزایش می‌دهد، قیمت به‌صرفه‌تر نسبت به ایزوگام پلیمری است که این محصول را به گزینه‌ای مناسب برای پروژه‌هایی تبدیل می‌کند که نیاز به صرف هزینه‌های پایین‌تر برای عایق‌کاری دارند.

بر این اساس اگر اولویت اصلی شما برای عایق‌بندی هزینه است یا اینکه قصد دارید بخشی از سازه را به‌طور موقت آب‌بندی کنید، بهتر است برای صرفه‌جویی بیشتر به سراغ ایزوگام دمیده بروید.

عایق‌ ایزوگام تک لایه

به‌کارگیری یک لایه پلی‌استر یا الیاف تیشو برای تولید عایق رطوبتی باعث می‌شود که محصول نهایی به عنوان ایزوگام تک لایه نام‌گذاری شود. ضخامت کم‌تر این محصول عاملی است که در کاهش مقاومت آن نیز تاثیرگذار خواهد بود اما از سوی دیگر انعطاف‌پذیری ایزوگام را افزایش می‌دهد.

استفاده از یک لایه آستر برای تولید این عایق رطوبتی پیش ساخته موجب کاهش وزن نهایی نسبت به مدل‌های 2 و 3 لایه می‌شود. برای نقاطی از سازه مانند سقف‌های شیروانی که به انعطاف‌پذیری بالایی نیاز دارند، استفاده از این عایق بهتر است.

عایق ایزوگام دو لایه

این ایزوگام دارای 2 لایه الیاف پلی‌استر و تیشو است و در عین اینکه ضخامت عایق را بیشتری می‌کند، انعطاف‌پذیری آن را کاهش می‌دهد. درمجموع این عایق عملکرد بهتری در مقابل رطوبت دارد و در اثر واردشدن تنش‌ها و فشارهای خارجی، دیرتر دچار آسیب خواهد شد.

استحکام بیشتر عایق دو لایه نسبت به مدل‌های تک لایه، دامنه کاربردهای این نوع ایزوگام را افزایش می‌دهد که برخی از این موارد مربوط به آب‌بندی استخر، کف حمام و سرویس‌های بهداشتی و بخش‌های بیرونی سازه است.

عایق ایزوگام‌ سه لایه

قراگیری 2 لایه پلی استر و یک لایه الیاف تیشو منجر به تولید این نوع عایق رطوبتی پیش ساخته می‌شود که بیشترین میزان مقاومت را در برابر شرایط نامساعد جوی دارد و مانع از نفوذ رطوبت به بخش‌های زیرین خواهد شد.

مسلم است که وقتی مواد اولیه بیشتر و مرغوب‌تری برای ساخت این محصول به‌کار می‌رود، قیمت آن هم در مقایسه با دیگر ایزوگام‌های موجود در بازار افزایش پیدا می‌کند، ازاین‌رو برای هر نوع پروژه‌ای به‌صرفه نیست.

مکان‌هایی همچون سازه صنعتی، سدها، تونل‌ها و مخازن نگهداری آب که به‌طور مداوم در معرض آب قرار دارند یا مناطقی که شرایط آب‌وهوایی مساعد نیست، برای استفاده از عایق ایزوگام سه لایه مناسب‌تر به‌نظر می‌رسند.

مهمترین مزایای عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟

دسترسی به مزایای مختلف عایق رطوبتی پیش‌ساخته دلیلی برای گسترش استفاده از این ماده در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی است که درمجموع به سازه کمک می‌کند تا طول عمر بیشتری داشته باشد. در اینجا می‌خواهیم درباره نقاط قوت این عایق صحبت کنیم.

معایب احتمالی عایق رطوبتی پیش‌ساخته و راه‌های کاهش آن

تا اینجا بیشتر به مزیت‌ها و ویژگی‌های خوب عایق رطوبتی پیش ساخته پرداختیم، اما آیا این محصول کاملا بی‌عیب و نقص است؟ خیر، استفاده از مدل‌های مختلف ایزوگام نیز امکان دارد اوضاع چالش‌‌برانگیزی را برای مصرف‌کنندگان ایجاد کند.

در همین راستا بهتر است در کنار خصوصیات مثبت، به معایب احتمالی عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته هم توجه کنید تا پروژه شما بدون دردسر و مشکل خاصی ادامه پیدا کند، برخی از این معایب به‌صورت زیر هستند.

عدم توجه به نحوه نصب اصولی ایزوگام

اجرای عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته دارای حساسیت‌های خاصی است که درصورت عدم توجه به آن‌ها این احتمال وجود دارد که نصب پوشش عایق با مشکل مواجه شود و شما قابلیت دسترسی به ویژگی‌های مورد نیازتان را نداشته باشید.

چنانچه سطح زیرین به درستی پاک‌ساری نشود و با وجود آلودگی نسبت به نصب عایق رطوبتی پیش ساخته اقدام کنید، چسبندگی کاهش پیدا می‌کند و به سرعت کنده می‌شود، پس راه‌کار مناسب برای جلوگیری از این مشکل توجه به الزامات اجرایی و آماده‌سازی مناسب سطح است.

نکته مهم دیگری که باید به یاد داشته باشید این است که عدم هم‌پوشانی رول‌های ایزوگام نیز باعث می‌شود تا رطوبت به بخش‌های زیرین نفوذ کند و در نهایت مانع از عملکرد صحیح عایق شود.

نیاز به تعمیر و نگهداری دوره‌ای

با گذشت چند سال از نصب ایزوگام‌ها روی سطح معمولا بخش‌هایی از آن دچار آسیب می‌شود که ناشی از ترک‌خوردگی، از بین رفتن قدرت چسبندگی یا بلندشدن لبه‌های ایزوگام به‌دلیل نشست یا تغییرات دمایی است. تنها راهی که می‌توان برای کاهش این صدمات در نظر گرفت، بازدید دوره‌ای و منظم خواهد بود.

هزینه بیشتر در مقایسه با روش‌های سنتی

مواردی که موجب می‌شود تا هزینه مورد نیاز برای خرید و نصب عایق رطوبتی پیش ساخته در مقایسه با روش‌های سنتی مانند قیروگونی افزایش پیدا کند، مربوط به کیفیت و داوم بالاتر این محصول، نیاز به نیروی کار متخصص برای اجرا، لوازم جانبی مصرفی به‌منظور نصب و هزینه‌های حمل‌ونقل است.

طول عمر کم‌تر نسبت به روش‌های عایق‌بندی جدیدتر

درحال‌حاضر فناوری‌های پیشرفته‌تری درزمینه عایق‌بندی ارائه می‌شود که با استفاده از ترکیبات منحصربه‌فردی همچون مواد نانو به افزایش طول عمر عایق‌ها کمک می‌کند اما عایق رطوبتی پیش ساخته به‌طور متوسط تا 15 سال کارایی دارد که نسبت به روش‌های نوین کم‌تر است.

برخی از عوامل مانند تابش مستقیم نور خورشید، عدم به‌کارگیری روکش آلومینومی و تردد مداوم روی سطح نیز به‌طور بالقوه در کاهش عمر مفید عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته موثر هستند که نباید آن‌ها را نادیده گرفت.

مشکلات زیست‌محیطی

ترکیبات پلیمری و قیر که از مواد اولیه مصرفی برای ساخت عایق رطوبتی پیش ساخته به‌شمار می‌روند، علاوه‌بر اینکه در زمان تولید باعث پخش گازهای گلخانه‌ای می‌شوند، درصورت عدم بازیافت اصولی و ورود به محیط‌زیست نیز عواقب و مشکلات زیادی را به‌همراه دارند.

درضمن ایزوگام به مرور زمان دچار فرسودگی می‌شود و قطعاتی از آن هنگام ترکیب‌شدن با خاک یا آب، مواد شیمیایی مضری را آزاد می‌کند که از جنبه زیست‌محیطی خطرناک است.

کاربردهای کلیدی عایق رطوبتی پیش‌ساخته در ساختمان و صنعت

عایق رطوبتی پیش‌ساخته با داشتن ویژگی‌هایی مانند سهولت در نصب، قابلیت مقاومت در برابر شرایط جوی مختلف و تطبیق‌پذیری بالا در ساختمان‌سازی و صنعت کاربرد زیادی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

فرآیند تولید عایق رطوبتی پیش‌ساخته | مواد اولیه و روش‌ها

نحوه تولید عایق رطوبتی پیش‌ساخته تاثیر بسیاری زیادی روی تعیین خواص و عملکرد آن دارد، پیگیری دستورالعمل‌ها و استانداردهای اصلی این امکان را فراهم می‌کند تا ایزوگام به‌صورت تضمین‌شده از خط تولید خارج شود. اقدامات مهم عبارت است از:

  1. آماده کردن مواد اولیه مصرفی: مهم‌ترین مواد اولیه مصرفی برای تولید این نوع عایق شامل قیر، الیاف تیشو، پلی‌استر، فویل آلومینیومی، پلیمرهای SBS و APP است. هرکدام از این مواد در ایجاد خواصی همچون استحکام، چسبندگی، بهبود انعطاف‌پذیری و مقاومت عایق نقش دارد.
  2. اصلاح قیر: برای هر نوع ایزوگامی از قیر اصلاح‌شده استفاده می‌شود که خواص مکانیکی مختص به خود را دارد، ازاین‌رو با کمک پلیمرها و ترکیبات مورد نیاز می‌توان این تغییرات را ایجاد کرد.
  3. فرم‌دهی به لایه‌های ایزوگام: با عبور قیر اصلاح‌شده و الیاف‌های پلی‌استر و تیشو از داخل دستگاه، این مواد با هم ترکیب می‌شوند و تا جایی که به ضخامت مورد نیاز برسند، تحت فشار قرار می‌گیرند. در این مرحله مقاومت کششی و انعطاف‌پذیری عایق رطوبتی پیش ساخته بهبود پیدا می‌کند.
  4. افزودن لایه نهایی: یک لایه فویل آلومینیومی را روی ترکیبات عایق رطوبتی پیش‌ساخته می‌کشند که مشخصاتی ازجمله ضدآب‌بودن، مقاومت در برابر حرارت و اشعه یووی را برای آن به‌وجود می‌آورد.
  5. سردکردن و برش: با قراردادن رول‌های ایزوگام در یک محیط مناسب، فرایند سردکردن عایق تکمیل شده تا بعداز آن به قطعاتی با ابعاد یک در 10 متر برش داده شود.
  6. کنترل کیفی و بسته‌بندی: تا پیش‌از اینکه عایق‌ها را به بازار عرضه کنند، محصول از نظر ضخامت، نفوذپذیری، میزان کشش و استحکام نهایی سنجیده می‌شود، سپس بسته‌بندی را انجام می‌دهند.

نحوه اجرای صحیح عایق رطوبتی پیش‌ساخته | نکات اجرایی

هنگامی که فرایند اجرای عایق رطوبتی پیش‌ساخته را آغاز می‌کنید باید به‌طور دقیق براساس دستورالعمل سازنده کار خود را انجام دهید و در کنار آن به استاندارد ملی ایران شماره 3877 که بیانگر روش نصب عایق رطوبتی پیش ساخته است، توجه کنید. مراحل اصلی برای کار را هم در ادامه توضیح می‌دهیم.

آماده‌کردن سطح زیرین

برای آماده‌سازی سطح زیرین باید تمام مواد آلاینده، چربی، روغن، رطوبت و گرد‌وغبار را از روی سطح پاک کرده و درصورتی‌که شکاف‌های عمیق و جزئی وجود دارد، آن‌ها را با استفاده از پرایمر و ملات سیمانی پر کنید.

اگر بستر شما از جنس بتن و آهن است، با قیر اندودکردن می‌توانید میزان چسبندگی عایق را بیشتر کنید، دیگر اقدام مهم برای این مرحله شیب‌بندی مناسب سطح به طرف آبراه است که معمولا باید در حد 5درصد باشد.

برش‌دادن رول عایق پیش ساخته

رول‌های ایزوگام را برای مدت‌زمان یک روز در محیط بیرون قرار دهید تا با دمای هوا سازگار شوند، با استفاده از ابزارهای مناسب برچسب و پوشش پلاستیکی اطراف عایق را باز کنید و آن‌ها را در امتداد یکدیگر روی سطح بکشید. قطعاتی که در کنار هم هستند باید حداقل 10سانتی‌متر هم‌پوشانی داشته باشند.

نصب ایزوگام با اعمال حرارت

مشعل‌های گازی با ایجاد حرارت مناسب باعث می‌شوند که رول‌های عایق رطوبتی پیش ساخته خیلی راحت‌تر روی سطح بچسبند. شعله را با زاویه 45درجه به طرف ایزوگام بگیرید و لبه‌ها را به اندازه‌ای حرارت دهید که اتصال قوی و خوبی داشته باشد.

بررسی کیفیت کار و نحوه اتصال عایق

اگر کار خود را به طور صحیح و براساس استاندارد انجام داده باشید، در این مرحله که به بررسی کیفیت نصب مربوط است نباید اثری از حباب‌گرفتگی و عدم چسبندگی دیده شود. البته اگر مشکلی پیش آمد باید خیلی سریع آن را برطرف کنید.

اجرای یک لایه محافظتی

چنانچه محلی که عایق‌کاری روی آن انجام شده در مقابل تابش مستقیم نور خورشید قرار می‌گیرد با یک لایه سیمان یا رنگ‌های مناسب سطح حفاظتی ایزوگام را افزایش دهید. با کمک سرامیک و موزاییک نیز می‌توانید مقاومت عایق را در برابر رفت‌وآمد زیاد بالاتر برد.

نحوه اجرای صحیح عایق رطوبتی پیش‌ساخته | نکات اجرایی

استانداردها و ضوابط فنی عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته

در ایران برای استفاده از عایق رطوبتی پیش ساخته استانداردهای مختلفی ارائه شده که بر این اساس آزمایش‌ها و تست‌های مختلفی روی ایزوگام انجام می‌شود تا سلامت و کارایی آن را تایید کند. در جدول زیر به تمامی این استانداردها اشاره می‌کنیم.

شماره استاندارد ملی ایران  عنوان استاندارد
۳۸۶۳ روش آزمون مقاومت عایق رطوبتی پیش ساخته در برابر پارگی
۳۸۶۴ بررسی ویژگی‌های عایق های رطوبتی پیش ساخته قیری برای پی، عایق پی
۳۸۷۰ روش آزمون تاب کششی اتصالات عایق رطوبتی پیش‌ساخته
۳۸۷۷ روش نصب عایق رطوبتی پیش‌ساخته
۳۸۸۱ روش تعیین میزان انعطاف پذیری (دمای تاب خمشی) عایق رطوبتی پیش ساخته در سرما
۳۸۸۳ شرایط عمومی آزمون‌های عایق رطوبتی پیش‌ساخته
۳۸۸۴ ویژگی‌های عایق‌های رطوبتی پیش ساخته به وسیله قیر اصلاح شده پلیمری
۱-۳۸۸۵ ویژگی‌های عایق‌های رطوبتی پیش ساخته بام، عایق‌های رطوبتی بام یا اصلاح‌شده با APP
۲-۳۸۸۵ ویژگی‌های عایق‌های رطوبتی پیش ساخته بام، عایق‌های رطوبتی بام اصلاح‌شده با SBS
۳-۳۸۸۵ ویژگی‌های عایق‌های رطوبتی پیش ساخته با پایه قیر اکسیده
۳۸۸۷ روش آزمون مقاومت عایق رطوبتی پیش‌ساخته در مقابل اوزن
۳۸۸۸ روش آزمون مقاومت عایق رطوبتی پیش ساخته در مقابل نفوذ آب (ضریب مقاومت)
۳۸۷۹ میزان جذب آب از طریق سطح عایق رطوبتی پیش‌ساخته

بررسی عوامل تأثیرگذار بر قیمت عایق رطوبتی پیش‌ساخته

انواع عایق‌های رطوبتی دارای بازه قیمتی متفاوتی هستند که معمولا ارزش‌گذاری آن‌ها تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد که شامل موارد زیر هستند:

جمع‌بندی و توصیه‌های نهایی برای خرید و اجرای عایق رطوبتی پیش‌ساخته

عایق رطوبتی پیش ساخته (ایزوگام) از ترکیب قیر، الیاف‌های تیشو و پلی‌استر، پلیمر و فویل آلومینومی تولید می‌شود که برای آب‌بندی سقف، سرویس‌بهداشتی، حمام، مخزن آب و استخر مناسب است. زمانی که می‌خواهید این نوع عایق را نصب کنید باید به استانداردها و دستورالعمل سازنده توجه داشته باشید.

در زمان خرید نیز بررسی معیارهایی مانند کیفیت محصول، برند، خدمات پس از فروش، شرایط آب‌وهوایی منطقه، وضعیت تردد روی سطح و میزان ضخامت عایق از اهمیت بالایی برخوردار است.

خروج از نسخه موبایل